Війна в Україні: головні новини станом на 650 день повномасштабного російського вторгнення

У Білому домі заявили, що «не вистачає грошей і майже не вистачає часу», щоб надати Україні більше зброї, якщо Конгрес не схвалить додаткове фінансування та підтримку
Білий дім повідомив, що у нього закінчуються гроші для фінансування зброї для України, прем'єр-міністр Угорщини вимагає від лідерів ЄС уникати рішення щодо переговорів про членство України. Фото - armyinform.com.ua

Як повідомляє «Kreschatic», у попередженні, опублікованому в понеділок у листі до лідерів Конгресу, говориться, що Конгресу необхідно схвалити десятки мільярдів доларів військової та економічної допомоги Україні, без якої зусилля Києва захистити себе від Росії можуть провалитися.

Бюджетний директор президента Джо Байдена Шаланда Янг у прямому листі до спікера Палати представників Республіканської партії Майка Джонсона заявила, що якщо військова допомога вичерпається, це «розвалить» боротьбу Києва проти російського вторгнення. «Припинення потоку американської зброї та обладнання поставить Україну на коліна на полі бою, не лише поставивши під загрозу здобутки України, а й збільшивши ймовірність російських військових перемог», — сказала вона.

Спікер Джонсон сказав, що адміністрація Байдена «не змогла по суті розглянути будь-які мої законні занепокоєння щодо відсутності чіткої стратегії в Україні». Джонсон також повторив наполягання республіканців щодо прив’язки будь-якої допомоги Україні до змін у політиці США на південному кордоні з Мексикою, оскільки кількість прибулих мігрантів зростає.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зажадав, щоб наступного тижня на саміті лідерів ЄС уникали будь-яких рішень щодо бажаної мети України отримати схвалення переговорів про членство. Європейська комісія рекомендувала лідерам блоку дати дозвіл на початок переговорів про членство, щойно Україна виконає остаточні умови, але потрібна їхня одностайна згода.

Російський генерал загинув під час перебування в Україні, заявив губернатор Воронезької області Росії. Це черговий високопоставлений російський військовий, який загинув під час 21-місячного наступу. «Заступник командира 14-го армійського корпусу Північного флоту генерал-майор Володимир Завадський загинув під час виконання службових обов’язків у зоні спецоперації», — повідомив у Telegram губернатор Воронезької області Олександр Гусєв, використовуючи російську назву війни в Україні.

Президент Володимир Путін заявив, що Росія ніколи не повинна повторити масові репресії радянських часів, і в той же час проводить безпрецедентні репресії проти противників її кампанії в Україні. «Для нас важливо, щоб нічого подібного не повторилося в історії нашої країни», — сказав Путін своїй раді з прав людини, повідомляють російські інформаційні агентства, маючи на увазі масові репресії, які спостерігалися за часів Радянського Союзу.

Путін сказав, що шкодує про погіршення зв’язків із західними країнами, приймаючи вірчі грамоти двох десятків нових послів у Кремлі. «Часи непрості», — сказав Путін посланцям. Звертаючись до нового посла Великої Британії, він сказав: «У післявоєнний період [друга світова війна] і до останнього часу наші країни могли будувати відносини. Але нинішній стан речей… добре відомий, і ми повинні сподіватися, що ситуація – в інтересах наших країн і народів – зміниться на краще».

Україна заявила, що експортувала близько 7 мільйонів тонн вантажів через Чорне море, незважаючи на блокаду Росії, – це більш ніж п’ятикратне збільшення лише за місяць. «200 суден вивезли 7 млн тонн вантажу», – йдеться в повідомленні Мінінфраструктури України в Telegram. Серед вантажу було «майже 5 млн тонн української сільськогосподарської продукції».

Польща закликала ЄС відновити дозволи, які обмежують транзит для українських далекобійників, заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Польські водії блокують пропускні пункти з 6 листопада, вимагаючи від ЄС відновити систему, за якою українським компаніям потрібні дозволи для роботи в блоку, а також європейським далекобійникам для в’їзду в Україну.

Українські військові заявили, що в неділю атакували нафтобази в підконтрольному Росії українському місті Луганськ. Наші сили завдали «успішного удару», повідомили в Telegram Управління стратегічних комунікацій ЗСУ, не вдаючись у подробиці.

Російські війська атакують Авдіївку з двох нових напрямків, повідомили українські чиновники в понеділок, коли Москва розширила свої спроби захопити місто, яке знаходиться в оточенні. Москва майже два місяці намагається захопити Авдіївку, що стало найжорстокішою точкою спалаху на лінії фронту.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 649 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *