Для України та ЄС будуть руйнівні наслідки – Кулеба прибув до Брюселю і зробив першу заяву

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у понеділок, що це буде «руйнівним» для Києва та Європейського Союзу, якщо лідери ЄС не дадуть Україні зелене світло для переговорів про членство на саміті цього тижня
Кулеба каже, що відсутність зеленого світла для переговорів про членство в ЄС буде «руйнівною». Фото - МЗС України

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, лідери країн-членів зустрічаються в четвер і п’ятницю, щоб вирішити, чи розпочинати переговори про членство з Києвом і надати йому 50 мільярдів євро економічної підтримки, а також як продовжити військову допомогу для захисту України від вторгнення Росії.

Основа всіх рішень, найважливіше рішення – це, звичайно, рішення про відкриття переговорів про вступ

– сказав Кулеба, прибувши на зустріч з міністрами закордонних справ ЄС у Брюсселі.

Я не можу уявити, я навіть не хочу говорити про руйнівні наслідки, які відбудуться, якщо (Європейська) Рада не ухвалить це рішення.

За його словами, таке рішення покаже, що ЄС не в змозі виконати історичні зобов’язання.

Забезпечення нової фінансової допомоги з боку Європи є також критично важливим, оскільки зростають сумніви щодо майбутньої підтримки України з боку США. Цього тижня президент України Володимир Зеленський відвідає Вашингтон.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який хвалиться своїми зв’язками з президентом Росії Володимиром Путіним, пригрозив накласти вето на переговори про допомогу та розширення на саміті 14-15 грудня.

Усі ці рішення, а також ще одне щодо 12-го пакету санкцій ЄС проти Росії після повномасштабного вторгнення Москви в лютому 2022 року, потребують одностайної підтримки всіх 27 країн блоку.

Угорщина вже пом’якшила санкції проти Росії і в грудні минулого року наклала вето на угоду про надання Україні 18 мільярдів євро в 2023 році.

Зрештою Будапешт дозволив надати цю допомогу після кількох днів торгівлі щодо допомоги ЄС Угорщині, яка була заблокована через побоювання демократичного відкату за Орбана.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Верховна Рада прийняла закон про національні меншини, який вважається ключовим для переговорів з ЄС

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *