Війна в Україні: головні новини станом на 659 день повномасштабного російського вторгнення

Лідери ЄС збиралися на саміт з високими ставками для України, а прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожував заблокувати як початок переговорів про членство в ЄС, так і 50 мільярдів євро фінансової допомоги Києву
Лідери ЄС готуються до протистояння з Угорщиною через переговори про членство України. Фото - Офіс президента України

Якщо лідери ЄС дадуть зелене світло, Київ зможе претендувати на геополітичну перемогу саме тоді, коли адміністрація Байдена намагається отримати пакет допомоги Україні через Конгрес США.

Як повідомляє «Kreschatic», перед самітом у четвер Зеленський заявив, що у Орбана немає причин блокувати членство України в ЄС. «Я був дуже прямим… У нього немає причин блокувати членство України в ЄС. Я попросив його назвати мені одну причину… Я [досі] чекаю відповіді», – сказав Зеленський про свою коротку зустріч з Орбаном в Аргентині в неділю.

Глава штабу Зеленського Андрій Єрмак також закликав країни ЄС визнати, що Україна може «багато запропонувати» блоку. «Ціннісно та ідеологічно Україна є беззаперечною частиною Європи – саме тому Росія напала на нас… Без України пазл «Європа» не може зібратися», – сказав він.

Прибувши на саміт у Брюсселі, новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що «апатія щодо України» є «неприйнятною». Попередній уряд Польщі посварився з Україною через експорт зерна, але новий міністр закордонних справ Радослав Сікорський також наголосив, що підтримка України буде «пріоритетом» для нової адміністрації.

П’ять скандинавських країн заявили Зеленському під час раніше неоголошених переговорів в Осло, що вони підтримуватимуть його країну «стільки, скільки буде потрібно» в її боротьбі за витіснення російських військ. Норвегія, Швеція, Данія, Фінляндія та Ісландія разом надали Україні допомогу на 11 мільярдів євро з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року та готові продовжувати надавати широку військову, економічну та гуманітарну підтримку, йдеться у спільній заяві п’яти країн.

Уряд Данії представить новий пакет підтримки для України вартістю 1 мільярд євро до парламенту в четвер, заявила прем’єр-міністр Метте Фредеріксен на прес-конференції в Осло з лідерами країн Північної Європи та Зеленським.

Очікується, що 14 грудня президент Росії Володимир Путін проведе щорічну прес-конференцію за підсумками року. Під час заходу відбудеться «пряма лінія», під час якої спеціально відібрані «прості росіяни» нібито зможуть поставити питання Путіну. «14 грудня Володимир Путін підведе підсумки року. Це буде суміщений формат прямої лінії та підсумкової прес-конференції президента», – повідомив журналістам у четвер прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

Провідний український оператор мобільного зв’язку «Київстар» почав відновлювати голосові послуги деяким клієнтам через день після того, як його мережі були виведені з ладу внаслідок масштабної кібератаки, заявив генеральний директор «Київстар» Олександр Комаров, після чого будуть підключені інші послуги. Компанія, яка надає послуги більш ніж половині населення України, зазнала «величезних» збитків під час атаки у вівторок, сказав Комаров Reuters, назвавши це «найбільшою кібератакою на інфраструктуру телекомунікацій у світі».

Відповідальність за кібератаку взяло на себе хакерське угруповання, яке Київ вважає пов’язаним з російською військовою розвідкою. Група хакерів-активістів або «хактивістів» під назвою «Солнцепьок» заявила в дописі в додатку для обміну повідомленнями Telegram, що здійснила кібератаку, і опублікувала скріншоти, на яких видно, що хакери отримали доступ до серверів «Київстар».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 658 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *