Війна в Україні: головні новини станом на 661 день повномасштабного російського вторгнення

Україна висловила впевненість, що отримає пакет допомоги в розмірі 50 мільярдів євро від ЄС, незважаючи на те, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на фінансування на важливому саміті в Брюсселі
Київ впевнений, що допомогу ЄС буде схвалено, незважаючи на вето Угорщини. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic», у своїй заяві міністерство закордонних справ України відкинуло тактику блокування Орбана, і очікує, що «всі необхідні юридичні процедури» будуть завершені на саміті ЄС у січні, а допомога буде надана «якнайшвидше».

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Орбану не можна дозволити взяти ЄС у «заручники» після блокування пакету допомоги Україні. Коли лідери Європейського Союзу починають працювати над деталями плану Б зі збору грошей за допомогою готівки та позик, президент Франції сказав, що Орбан нечесно поводиться з громадськістю щодо своїх причин накласти вето на фінансовий пакет і зрештою погодиться.

Росія привітала Угорщину з блокуванням допомоги Україні. “Угорщина, на відміну від багатьох європейських країн, твердо відстоює свої інтереси, що нам імпонує”, – заявив у Москві прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

Європейська комісія виділить Україні ще 1,5 мільярда євро найближчими днями згідно з існуючими домовленостями, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції за підсумками саміту ЄС. Новий саміт для обговорення фінансової підтримки України планується на початку нового року, додав президент Європейської ради Шарль Мішель.

«Київстар», який цього тижня постраждав від масової кібератаки, заявив у п’ятницю, що відновив роботу мобільного Інтернету на всій території України та відновив міжнародний роумінг. У заяві у Facebook «Київстар» повідомив, що працює над відновленням SMS-повідомлень. За його словами, мережа працює за всіма стандартами, включаючи 4G.

Центробанк Росії в п’ятницю підвищив ключову процентну ставку до 16 відсотків, оголосивши про п’яте підвищення з літа в спробі подолати прискорення інфляції. Центральний банк бореться з економічними наслідками війни в Україні, що включає санкції Заходу, різке зростання державних військових витрат і призов сотень тисяч чоловіків.

Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук главу Російської православної церкви, яка підтримує 21-місячну війну Кремля проти Києва, після того, як служби безпеки звинуватили його в підбурюванні до конфлікту. Ця міра є суто символічною, оскільки патріарх Кирило перебуває в Росії, і арешт йому не загрожує.

Японія оголосила про розширені санкції через вторгнення Москви в Україну, виявивши десятки компаній та інших організацій, які нещодавно потрапили під санкції, включно з забороною на експорт деяких за межі Росії та її союзника Білорусі. Токіо додав до списку санкцій 57 організацій у Росії та шість інших у країнах, включаючи Об’єднані Арабські Емірати, Вірменію, Сирію та Узбекистан, йдеться в заяві міністерства торгівлі.

У п’ятницю польські перевізники заявили, що очікують відновлення місячної блокади найбільшого вантажного пункту пропуску з Україною, в той час як їхні словацькі колеги оголосили про припинення протесту. Далекобійники з обох країн вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Європейського Союзу для своїх українських конкурентів, від яких 27 країн блоку відмовилися після вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 660 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *