Війна в Україні: головні новини станом на 664 день повномасштабного російського вторгнення

У Білому домі попередили, що США мають достатньо санкціонованого фінансування лише для ще одного пакету допомоги Україні цього року, після чого Конгресу доведеться дати дозвіл на нові внески Києву
Білий дім попереджає, що США мають достатньо коштів лише для ще одного пакету допомоги цього року, Залужний каже, що ситуація на передовій не зайшла в глухий кут. Фото - МОУ

Як повідомляє «Kreschatic», понад 40 колишніх високопоставлених дипломатів США та НАТО, а також посадових осіб оборони закликали Конгрес схвалити нову допомогу Україні, попереджаючи, що програш війни з Росією буде катастрофічним для України та загрожуватиме безпеці США та їхніх союзників.

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний розкритикував рішення Зеленського звільнити всіх начальників регіональних ТЦК України в серпні для боротьби з корупцією, повідомляє Інтерфакс-Україна. На запитання журналістів у кулуарах заходу в понеділок про те, чи вплинуло це рішення на рівень мобілізації, головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний заявив, що “це були професіонали, вони вміли це робити, і їх уже немає”, – цитує його Інтерфакс-Україна.

Залужний також сказав, що ситуація на передовій війни не зайшла в глухий кут, незважаючи на коментарі, опубліковані минулого місяця, в яких він описав війну як рух до нового етапу статичних і виснажливих боїв. На запитання в понеділок, чи вважає він зараз ситуацію на полі бою тупиковою, Залужний відповів «ні», повідомляє РБК.

Залужний відмовився коментувати, чи планує Україна проводити контрнаступальні операції взимку. «Це війна, я не можу сказати, що я планую, що нам робити. Інакше це буде шоу, а не війна», – сказав він.

Фінляндія підписала угоду про посилення військового співробітництва зі США, заявивши, що бачить довгострокову загрозу з боку Росії, через день після того, як Росія погрожувала через вступ Гельсінкі до НАТО.

ЄС ухвалив новий пакет санкцій проти Росії, який включає заборону на імпорт російських алмазів, повідомили чиновники. Цей пакет є 12-м пакетом, введеним проти Москви з моменту її повномасштабного вторгнення в Україну.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що нові санкції «дійсно зменшать» економічну базу Росії для війни. Санкції покликані зменшити доступ Росії до доходів, металів і технологій, які використовуються для підтримки її військових зусиль.

ЄС проведе позачерговий саміт 1 лютого, щоб обговорити свій багаторічний бюджет, включаючи фінансування для України, заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель. Лідери ЄС минулого тижня погодилися розпочати переговори про членство з Україною, але вони не змогли погодити пакет фінансової допомоги Києву в 50 мільярдів євро через спротив Угорщини.

Президент Росії Володимир Путін закликав на традиційно чоловічі професії працевлаштовувати більше жінок, щоб зменшити серйозну нестачу робочої сили, яка посилюється через те, що тисячі солдатів призвані воювати в Україні. «Дівчата — це величезний резерв для Росії. У галузях, де вони ще не працюють, їм потрібно максимально використовувати свій потенціал», – сказав Путін.

Росія внесла відомого письменника-детектива Григорія Чхартішвілі, відомого під псевдонімом Борис Акунін, до списку осіб, визнаних терористами чи екстремістами, за його критику війни Москви в Україні. 67-річний Чхартішвілі давно критикує Путіна.

Президент Франції Еммануель Макрон обговорить у вівторок з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном такі теми, як Україна та ситуація на Близькому Сході, йдеться у повідомленні Єлисейського палацу.

Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив, що Росія є найбільшою загрозою безпеці країни, і що для протидії цим загрозам потрібна оновлена система протиповітряної оборони. «Якщо Кремль вирішить напасти на нас, що ми будемо робити?» Про це Річан сказав інтерв’юеру TV8. «Нейтралітет не захистить Молдову».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 663 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *