Війна в Україні: головні новини станом на 667 день повномасштабного російського вторгнення

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримує сигнали про те, що військове планування та діяльність Росії сповільнюються
Зеленський каже, що дані військової розвідки припускають, що військова активність Росії сповільнюється. Фото - ОПУ

«Плани ворога, робота російського оборонного [промислового комплексу]. Є сигнали про уповільнення. Ми будемо продовжувати підтримувати їх уповільнення», – сказав Зеленський у своєму нічному відеозверненні з посиланням на повідомлення ГУР. Не було зрозуміло, чи мав на увазі президент конкретно російську оборонну промисловість чи російську тактику та цілі в ширшому сенсі.

Як повідомляє «Kreschatic», Росія запустила близько 7400 ракет і 3700 ударних безпілотних літальних апаратів «Шахед» по цілях в Україні протягом свого 22-місячного вторгнення, що ілюструє величезний масштаб повітряних нападів Москви. Українська ППО змогла збити 1600 ракет і 2900 безпілотників, повідомив у телевізійному коментарі речник ВПС Юрій Ігнат.

Україна отримала останній транш у розмірі 1,5 млрд євро (1,65 млрд дол.) з пакету 18 млрд євро від Європейського Союзу на 2023 рік, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Сподіваюся на подальшу непохитну підтримку з боку ЄС», — сказав Шмигаль в X. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан минулого тижня заблокував пакет допомоги ЄС Україні на 50 мільярдів євро.

Орбан наполягав на тому, щоб назвати вторгнення Росії в Україну «військовою операцією», віддзеркалюючи мову, яку використовує Кремль. «Це військова операція… до тих пір, поки між двома країнами не буде оголошення війни», — сказав Орбан журналістам під час своєї щорічної прес-конференції. «Коли росіяни оголосять війну Україні, тоді це буде війна».

війна в Україні
Українські військові готуються до атаки на російські позиції під Авдіївкою. Фото – Anadolu

Орбан також сказав, що прийняв запрошення Зеленського провести двосторонню зустріч у майбутньому, потенційно першу між двома лідерами після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Орбан сказав, що погодився на пропозицію Зеленського під час короткої розмови в кулуарах церемонії складання присяги новим президентом Аргентини на початку цього місяця. «[Зеленський] сказав: «Треба домовлятися», і я йому сказав, що буду в його розпорядженні. Треба лише з’ясувати одне питання: про що?» – сказав Орбан.

Український парламент проголосував за легалізацію медичної марихуани після того, як війна з Росією призвела до того, що тисячі людей страждають на посттравматичний стресовий розлад, який, на думку багатьох, можна було б полегшити за допомогою цього легкого наркотику, повідомляє AP. Новий закон, який набуде чинності через шість місяців і який також дозволяє використовувати коноплі в наукових і промислових цілях, був прийнятий 248 голосами в парламенті.

Україна та група її західних кредиторів у четвер підписали угоду про продовження до березня 2027 року призупинення виплат боргу, вперше узгодженого у вересні 2022 року, повідомило Міністерство фінансів України. «Я вдячний нашим партнерам із країн G7 за розуміння потреб України у воєнний час», – заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що зустрівся зі своїм новопризначеним колегою в Польщі, щоб обговорити блокування вантажів на спільному кордоні польськими далекобійниками. Далекобійники більше місяця блокують кордон, вимагаючи відновити обмеження на в’їзд до Євросоюзу для своїх українських конкурентів.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 666 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *