Війна в Україні: головні новини станом на 666 день повномасштабного російського вторгнення

Збройні сили України займають більш оборонну позицію, заявило Міністерство оборони Великої Британії в своєму останньому аналізі, після того, як літній контрнаступ не зміг досягти значного прориву проти російської армії, а також у зв’язку з наступаючими зимовими погодними умовами після майже 22 місяців війни
Російські податкові надходження від експорту нафти скоротилися на 32%, українські військові пересуваються на оборонні позиції, заявило Міноборони Великобританії. Фото - zn.ua

«Останніми тижнями Україна мобілізувала спільні зусилля для покращення польових фортифікацій, оскільки її сили повертаються до більш оборонної позиції вздовж більшої частини лінії фронту», – заявили в Міноборони.

Як повідомляє «Kreschatic», податкові надходження Росії від експорту нафти та нафтопродуктів впали на 32% після того, як США та їх союзники запровадили граничну ціну, щоб обмежити фінансування війни в Україні, повідомила влада США в середу. У заяві, опублікованій Міністерством фінансів, союзники також оголосили, що правила щодо обмеження ціни будуть посилені.

У наступному році Україна планує виготовити мільйон безпілотних літальних апаратів FPV, які широко користуються попитом на передовій, і понад 11 000 ударних безпілотних літальних апаратів середньої та великої дальності, заявив у середу міністр стратегічних галузей промисловості України. «Всі виробничі потужності готові, і починається контрактація на 2024 рік», – повідомив міністр Олександр Камишин у месенджері Telegram. За його словами, ця цифра включає щонайменше 1000 безпілотників із радіусом дії понад 1000 км.

війна в Україні
Фото – AP

Міжнародна система, заснована на правилах, потребує термінових і фундаментальних змін, якщо вона не хоче розвалитися, заявив міністр закордонних справ Естонії, закликавши почати «нову глобальну розмову» про те, як реформувати ООН і Міжнародний кримінальний суд. Для Guardian Маргус Цахна сказав, що вторгнення Росії в Україну виявило недоліки в системі, які ризикують фатально підірвати віру людей у неї.

Молдова планує покинути Співдружність Незалежних Держав, торговельну та політичну організацію, пов’язану з Росією, до кінця 2024 року, заявила в середу голова зовнішньополітичного комітету парламенту Дойна Герман. Це оголошення відбулося після поступового скорочення участі Молдови в блоці після вторгнення Росії в Україну.

Колишня тележурналістка Катерина Дунцова висунула свою кандидатуру на виборах президента Росії в березні, на яких Володимир Путін, як очікується, переможе з переконливою перемогою. 40-річна Дунцова закликала припинити конфлікт в Україні та звільнити політв’язнів, зокрема опозиціонера Олексія Навального.

Російський суд оштрафував компанію Alphabet на 4,6 млрд рублів ($50,84 млн) за те, що вона не видалила так звану «фейкову» інформацію про війну в Україні та інші теми, повідомляє ТАСС. Агентство новин РІА повідомило, що штраф також було накладено через те, що Google не видалив «екстремістський контент» і розповсюдження того, що Росія називає «пропагандою ЛГБТ».

Федеральна прокуратура Німеччини заявила в середу, що має намір вилучити сотні мільйонів євро з неназваного російського банку. «Метою цього є арешт понад 720 мільйонів євро, розміщених російською фінансовою установою на банківському рахунку у Франкфурті-на-Майні через підозрювану спробу порушення правил ембарго згідно з німецьким законодавством», повідомила прокуратура у заяві.

У середу Кремль заявив, що наразі немає підстав для мирних переговорів між Росією та Україною і що запропонований Києвом мирний план є абсурдним, оскільки він виключає Росію. «Ми справді вважаємо, що тема переговорів зараз неактуальна», – заявив журналістам прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 665 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *