Війна в Україні: головні новини станом на 665 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Зеленський впевнений, що підтримка України США та Європою триватиме, в той час як Володимир Путін заявив, що Москва «не віддасть те, що є нашим». Фото - Офіс Президента

“Я впевнений, що фінансова підтримка США та Європи продовжуватиметься», – сказав президент України. «Я впевнений, що США нас не зрадять». Відповідаючи на запитання про повідомлення про напруженість із головкомом Валерієм Залужним, він сказав, що у них «робочі стосунки».

Як повідомляє «Kreschatic», Зеленський заявив, що на полі бою «Росія не отримала жодного результату за цей рік». Він сказав, що не відмовиться від своєї мети повернути Україну на територію до 2014 року, включаючи повернення Криму, але додав, що тактика бою може бути змінена після «ретельного розгляду» результатів військових дій цього року.

Президент України заявив, що якби Дональда Трампа обрали президентом США у 2024 році, це могло б суттєво змінити те, як розгорталася б війна в Україні. «Якщо політика наступного президента, ким би він не був, буде іншою щодо України, більш холодною або більш економною, я думаю, що ці сигнали дуже сильно вплинуть на хід війни», – сказав Зеленський.

Зеленський також сказав, що військові запропонували мобілізувати до збройних сил ще 450 000-500 000 українців, що стане драматичним кроком у війні Києва. Це «дуже чутливе» питання, яке військові та уряд обговорюватимуть перед тим, як вирішити, чи надсилати пропозицію до парламенту, сказав Зеленський.

Зеленський
Фото – Офіс Президента

Тим часом у Москві президент Росії Володимир Путін заявив представникам оборони, що в Україні він «не віддасть те, що є нашим», водночас заявивши, що російська армія має імпульс. «Наші війська тримають ініціативу», – сказав Путін під час наради з керівництвом оборони наприкінці року. «Ми фактично робимо те, що вважаємо за потрібне, робимо те, що хочемо».

Міністр оборони Сергій Шойгу заявив на тій самій зустрічі, що Росія збільшила виробництво танків у 5,6 рази з початку так званої «спеціальної військової операції» в Україні та заклала 7000 квадратних кілометрів мінних полів на 2000 км лінії фронту.

Лідери палати заявили, що Сенат США не голосуватиме за пакет щодо надання додаткової допомоги Україні та зміцнення безпеки кордонів США раніше початку наступного року, хоча представники Демократичної та Республіканської партій продовжують свою роботу. «Наші учасники переговорів працюватимуть дуже, дуже старанно протягом періоду грудневих і січневих канікул, і наша мета — зробити щось, як тільки ми повернемося», — сказав журналістам лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Росія здійснила свій п’ятий повітряний напад цього місяця на Київ увечері у вівторок, при цьому українські системи протиповітряної оборони знищили все на підході до української столиці, заявили київські військові. «За попередньою інформацією, жертв і руйнувань у столиці немає», – повідомив голова Київської військової адміністрації Сергій Попко в месенджері Telegram.

Польський суд засудив 14 громадян Росії, Білорусі та України за підготовку диверсій на замовлення Москви в рамках шпигунської групи. Минулого місяця обвинуваченим було висунуто звинувачення в шпигунстві, наприклад, у підготовці скинути з рейок потяги, що перевозили допомогу сусідній Україні, і спостереження за військовими об’єктами та критичною інфраструктурою члена НАТО.

Глава ООН з прав людини Фолькер Турк заявив, що Росія «не вжила адекватних заходів для захисту цивільних осіб в Україні», і що є ознаки того, що російські війська скоїли військові злочини. Турк заявив, що моніторинг його офісу вказав на «грубі порушення міжнародного права, прав людини, серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та військові злочини, насамперед з боку сил Російської Федерації».

Європейський банк реконструкції та розвитку заявив, що збереже свій рівень інвестицій часів війни в Україні після забезпечення рідкісного збільшення акціонерного капіталу. ЄБРР заявив, що додаткові 4 мільярди євро «будуть використані для забезпечення значних і стійких інвестицій для реальної економіки України, як під час війни, так і у відбудові».

Міністерство фінансів повідомило, що США запровадили нові санкції проти 10 юридичних осіб і чотирьох осіб, що базуються в Ірані, Малайзії, Гонконзі та Індонезії, звинувачуючи їх у підтримці виробництва іранських безпілотників. Вашингтон давно звинувачує Тегеран у постачанні такої зброї Росії для використання в Україні, що Іран заперечує.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 664 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *