Війна в Україні: головні новини станом на 673 день повномасштабного російського вторгнення

Уряд США оголосив про надання останнього доступного пакета зброї для України, а Конгрес має прийняти рішення щодо майбутньої підтримки
Головнокомандуючий ЗСУ закликає до «іншої війни» у 2024 році, президент Молдови вимагає зупинити Путіна, або вся Європа буде під загрозою. Фото - Ukrinform

За даними державного департаменту, вартість пакету 250 мільйонів доларів, і він включає боєприпаси та компоненти протиповітряної оборони – боєприпаси Himars, артилерійські боєприпаси калібру 155 і 105 мм, протитанкові боєприпаси та понад 15 мільйонів боєприпасів для стрілецької зброї.

Війна 2024 року «має відрізнятися від війни 2023 року», заявив Головнокомандувач Збройних сил України. «Інакше ми зіткнемося з тим, про що я писав у статті [Economist]», – сказав генерал Валерій Залужний. «На жаль, мушу констатувати, що ворог поруч. Останніми днями ми маємо потужне протистояння із застосуванням сучасних технологій. Але ми не шкодуємо зусиль. Головна моя помилка полягала в тому, що я вважав, що ті втрати, які ми завдали ворогу, зупинять будь-кого. Але, як виявилось, не Російську Федерацію».

Як повідомляє «Kreschatic», Залужний під час прес-конференції повідомив, що українські війська залишаються на рубежі оборони в північній частині Мар’їнки. «Але можу сказати, що цього населеного пункту вже немає. Метод [російський] такий же, як був у Бахмуті. Руйнуються вулиця за вулицею, квартал за кварталом. Те, що ми зараз переїхали на околиці Мар’їнки, а подекуди облаштували позиції за Мар’їнкою, мені здається не тим, що могло б викликати суспільний резонанс».

«Що стосується ведення бойових дій навколо Авдіївки, — продовжив він, — то не потрібно на цьому зупинятися і виставляти це напоказ. Ведення бойових дій підпорядковується законам війни, а не тому, чого хочуть політики чи журналісти. Противник тепер має можливість зосередити сили, вони за два-три місяці можуть зробити з містом те, що зробили з Бахмутом».

Двоє людей загинули в результаті атаки російських безпілотників на Одесу, повідомив губернатор Одеської області Олег Кіпер. Серед поранених був 17-річний хлопець, який залишився в лікарні.

70% Херсона через обстріли росіян залишилось без світла, повідомив губернатор Херсонської області Олександр Прокудін. Він сказав, що обстріл російськими військами у вівторок «дуже пошкодив» інфраструктуру міста, додавши, що «важко» сказати, коли ремонт буде завершено. На залізничну станцію було скоєно напад, коли потяг збирався евакуювати жителів, убивши одного поліцейського та поранивши чотирьох людей.

обстріл Херсону
Наслідки обстрілу вокзалу Херсона. Фото – МВС України

Російському політику, який закликає до миру в Україні, не дозволили балотуватися в президенти. Центральна виборча комісія Росії відмовилася здійснити первинну реєстрацію Катерини Дунцової, посилаючись на помилки в документах, зокрема орфографічні. Після програшу апеляції на рішення комісії в середу Дунцова заявила, що почне працювати над створенням власної політичної партії, яка виступатиме за «мир, свободу та демократію».

Польща наближається до припинення блокування водіями вантажівок кількох пунктів пропуску на кордоні з Україною, заявив прем’єр-міністр країни Дональд Туск. Польські водії з 6 листопада блокують кілька пунктів пропуску з Україною, вимагаючи від ЄС відновити систему, за якою українським компаніям і європейським далекобійникам потрібні дозволи для в’їзду.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провів у Москві переговори зі своїм індійським колегою Субрахманьямом Джайшанкаром і заявив, що досягнуто прогресу в планах Росії та Індії спільно виробляти військову техніку. Джайшанкар додав, що очікує зустрічі Володимира Путіна та прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді наступного року.

Росія каже, що її новітні гаубиці «незабаром» будуть розгорнуті проти українських сил. Глава державного оборонного концерну «Ростех» Сергій Чемезов повідомив агентству РІА, що випробування нової самохідної артилерійської установки «Коаліція-СВ» завершені і розпочато серійне виробництво з випуском дослідної партії, яка буде поставлена до кінця цього року.

Президента Росії Володимира Путіна необхідно зупинити у його війні проти України, інакше вся Європа заплатить набагато вищу ціну, заявила проєвропейський президент Молдови Майя Санду в інтерв’ю, опублікованому в середу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 672 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *