Війна в Україні: головні новини станом на 686 день повномасштабного російського вторгнення

У Кремлі заявили, що російські військові зроблять усе від них залежне, щоб протистояти зростанню обстрілів українцями прикордонного міста Бєлгород, яке є плацдармом для російських сил вторгнення і зазнає обстрілів і атак безпілотників протягом місяців
США та союзники засуджують постачання ракет Путіну з боку Північної Кореї. Фото - Харківська обласна прокуратура

Як повідомляє «Kreschatic», у Білому домі заявили, що 6 січня Росія запустила численні ракети з Північної Кореї по Україні, і США вимагатимуть у Раді Безпеки ООН притягнення Росії до відповідальності. Очевидний експорт Північною Кореєю балістичних ракет малої дальності до Росії порушує законодавство ООН.

У спільній заяві, підписаній США, Великобританією, ЄС, Австралією, Німеччиною, Канадою та іншими країнами-партнерами, йдеться: «Ми глибоко стурбовані наслідками для безпеки, які ця співпраця має в Європі, на Корейському півострові, в Індо-Тихоокеанському регіоні і в усьому світі. Ми найрішучіше засуджуємо експорт [Північною Кореєю] і закупівлю Росією балістичних ракет [у Північної Кореєї], а також використання Росією цих ракет проти України».

Україна другий тиждень поспіль відбиває російські кібератаки на державні платіжні системи, заявив народний депутат Данило Гетманцев.

Наступного тижня президент України Володимир Зеленський виступить зі «спеціальним зверненням» до Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі. Але конфлікт на Близькому Сході буде домінуючою темою на щорічному форумі, який цього року проходитиме під темою «Відновлення довіри».

форум в Давосі
Фото – ukr.net

Оператор енергомережі України повідомив, що сувора зимова погода залишила без світла понад 1000 міст і сіл у дев’яти областях, оскільки енергетична система була ослаблена російськими ударами. Україні довелося імпортувати електроенергію із сусідніх Румунії та Словаччини, повідомили в “Укренерго”.

Російські слідчі заявили, що заарештували трьох людей через перебої з опаленням на південь від Москви. Влада звинуватила в аварії збої на котельні, що належить приватному заводу. Також затримали заступника голови місцевої адміністрації.

Швеція надає близько 50 млн крон (3,8 млн фунтів стерлінгів) до фонду допомоги Україні НАТО, повідомило посольство Швеції в Києві на X.

Угорщина зазначила, що може зняти своє вето щодо допомоги ЄС Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку, повідомляє Politico. Три дипломатичних джерела в ЄС повідомили, що Будапешт заявив, що може відмовитися від своєї опозиції, якщо Європейська рада одностайно схвалить фінансування на щорічній основі, що означає, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може добитися від блоку поступок.

Україна має дефіцит зенітних керованих ракет після недавніх атак Росії, повідомив речник ВПС Юрій Ігнат. «Україна витратила значний резерв на ті три атаки, які відбулися», – сказав Ігнат Українському телебаченню.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 685 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *