Велика Британія оголосила про виділення великого пакету допомоги Україні: що в нього входить

В 2024 фінансовому році Велика Британія виділить Україні військову допомогу у розмірі 2,5 мільярда фунтів стерлінгів (понад три мільярди доларів), йдеться у заяві британського уряду
Ольга Лисенко 1.1k 1 comment
Велика Британія оголосила про виділення Україні 2,5 мільярда фунтів стерлінгів військової допомоги у 2024 році. Фото - tsn.ua

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про надання військової допомоги перед своїм візитом до Києва 12 січня, де він планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє «Kreschatic» з посиланням на заяву, оприлюднену на сайті британсього уряду.

Із заявленої суми не менше 200 мільйонів фунтів стерлінгів буде витрачено на закупівлю та виробництво тисяч безпілотників, включаючи розвідувальні, ударні та морські дрони. У повідомленні британського уряду ця закупівля називається найбільшим постачанням дронів в Україну серед усіх країн. Крім того, фінансування забезпечить Україну ракетами великої дальності, засобами протиповітряної оборони та артилерійськими боєприпасами.

Сума, яку Велика Британія надасть Україні у найближчі два роки в рамках військової допомоги, на 200 мільйонів фунтів більше, ніж у 2022–2023 роках, зазначається на сайті уряду.

Крім того, у рамках гуманітарної допомоги Велика Британія виділить ще 18 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 23 мільйонів доларів), частина яких піде на підтримку ООН та Червоного хреста та на зміцнення енергетичної інфраструктури України у зв’язку із російськими атаками.

Також планується, що Зеленський та Сунак підпишуть угоду про співпрацю країн у сфері безпеки. Вона включатиме обмін розвідданими, кібербезпеку, медичну та військову підготовку, а також оборонно-промислове співробітництво.

Вперше Ріші Сунак приїжджав до Києва на посаді прем’єр-міністра Великобританії у листопаді 2022 року — і пообіцяв, що країна продовжуватиме підтримувати Україну.

Challenger
Танк Challenger 2. Фото – defence-ua.com

Велика Британія вже виділила Україні майже 12 мільярдів фунтів стерлінгів, включаючи останній анонсований пакет допомоги, а також надавала іншу допомогу, у тому числі постачала крилаті ракети Storm Shadow та танки Challenger 2.

Після того, як США оголосили про призупинення фінансової допомоги Україні через те, що конгрес не погодив бюджет, голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель закликав європейські країни збільшити допомогу Києву. До цього ж на початку січня 2024 року закликав канцлер Німеччини Олаф Шольц, який підтвердив, що країна підтримуватиме Україну «стільки, скільки потрібно».

Також раніше ми писали про те, що Велика Британія надасть Україні десантні «машини-амфібії» для забезпечення наступу через Дніпро

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
1 Comment
  • you are truly a just right webmaster. The site loading speed is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have done a great activity in this matter!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *