Війна в Україні: головні новини станом на 688 день повномасштабного російського вторгнення

США запровадили санкції проти трьох російських організацій і однієї фізичної особи, причетних до передачі та випробування балістичних ракет Північної Кореї для використання Росією проти України
Нові санкції через постачання північнокорейських ракет російським військовим, ЄС розглядає нарощення виробництва оборонної техніки до рівня Росії. Фото - ukr.net

«Передача Північною Кореєю балістичних ракет Росії підтримує агресивну війну Росії, збільшує страждання українського народу та підриває глобальний режим нерозповсюдження», заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Як повідомляє «Kreschatic», Борис Надєждін, кандидат у президенти Росії, який виступає проти війни проти України, зустрівся в четвер з групою дружин солдатів, які вимагають звільнити їхніх чоловіків з передової. Цей давній критик Кремля збирає підписи, щоб отримати право кинути виклик президенту Володимиру Путіну на виборах 15-17 березня.

60-річний Надєждін сказав дружинам солдатів, що війна була «великою помилкою Путіна, звичайно, і наслідки будуть дуже серйозними… ми хочемо, щоб [солдати] просто повернулися».

Глава промисловості ЄС Тьєррі Бретон планує виділити 3 мільярди євро в рамках нової схеми нарощування виробництва оборонного обладнання. «Ми просто повинні переконатися, що ми готові до всіх непередбачених ситуацій. Росія є однією з наших найбільших проблем», – сказав він, стверджуючи, що поставки боєприпасів до Європи мають бути «на одному рівні» з Росією. «Ми запропонуємо для наступного етапу зробити те, що ми зробили лише для боєприпасів, але для всіх видів обладнання, яке нам потрібно виробляти, щоб збільшити виробництво в Європі», — сказав Бретон. «Ми оприлюднимо це в кінці лютого», – сказав він.

Європейська комісія вже виділила 1,5 мільярда євро, але хоче подвоїти цю суму, сказав Бретон, який на початку цього тижня озвучив ідею Європейського оборонного фонду в 100 мільярдів євро. За його словами, це буде питання наступної комісії, яка має бути призначена наприкінці цього року.

Під час завершення туру Володимира Зеленського Латвією, Литвою та Естонією український президент сказав, що його країна «вдячна» за вже поставлені системи ППО Patriot, без яких «неможливо пережити» деякі атаки, але попросив більше поставки. «Як можна спокійно жити і спати, якщо у вас десятки таких систем?» – запитав він під час прес-конференції в столиці Латвії Ризі.

Зеленський в Латвії
Фото – Офіс президента

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс оголосив про новий пакет допомоги, заявивши, що цього року Рига поставить Україні «артилерійські снаряди, зенітну зброю, гранати, безпілотники».

У неділю в Давосі Швейцарія та Україна прийматимуть участь в переговорах щодо формули миру. Це остання в серії зустрічей для згуртування підтримки мирного плану України та буде четвертою у своєму роді та найбільшою.

Верховна Рада відмовилася розглядати законопроект про мобілізацію. Виступаючи після закритої зустрічі з українським військовим керівництвом, лідер правлячої партії Давид Арахамія заявив, що «деякі положення прямо порушують права людини».

Найвищі чиновники оборони Туреччини, Болгарії та Румунії підписали в Стамбулі меморандум про взаєморозуміння про створення Військово-морської групи протимінних заходів у Чорному морі (MCM Black Sea), яка контролюватиме операції з розмінування в Чорному морі для забезпечення безпечного судноплавства після війни.

Кремль звинуватив США у спробах тиснути на європейські країни, щоб вони підтримали конфіскацію заморожених російських активів за кордоном, щоб допомогти фінансувати відновлення України – ідея, яка набирає обертів.

Україна будує барикади та риє окопи, оскільки її фокус зміщується в бік оборони. У середу журналісти Reuters відвідали траншеї, які копали екскаватором і лопатами в невідомому місці в Чернігівській області поблизу російського кордону.

Національна спілка журналістів України заявила, що російські ракетні удари по готелів у Харкові є «залякуванням працівників ЗМІ з метою обмеження висвітлення війни». Постраждали 13 осіб, у тому числі іноземні журналісти.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 687 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *