Румунські фермери та водії вантажівок продовжують протести біля кордону з Україною блокуючи пункти пропуску

Сотні румунських фермерів і водіїв вантажівок протестують біля пунктів пропуску на кордоні з Україною та поблизу великих міст по всій країні в понеділок на тлі триваючих переговорів з урядом щодо високих витрат для бізнесу
Ольга Лисенко 606 1 comment
На кордоні з Румунією заблоковано рух вантажівок. Фото - segodnya.novyny.live

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, протестувальники в основному виступають проти високої вартості дизельного палива, дорогих страхових тарифів, заходів Європейського Союзу щодо захисту навколишнього середовища та тиску на внутрішній ринок з боку імпортних українських сільськогосподарських товарів.

Колони тягачів і вантажівок почали збиратися шість днів тому на національних дорогах, переважно поблизу великих міст країн ЄС і НАТО, сповільнюючи або блокуючи рух.

Вимоги протестувальників включають мораторій на погашення кредитів, пришвидшення виплати субсидій і окремі черги на прикордонних переходах і в чорноморському порту Констанца для вантажівок ЄС з-за меж блоку, включаючи Україну.

У понеділок представники найбільших фермерських асоціацій і міністр сільського господарства Флорін Барбу узгодили конкретні терміни виконання ряду вимог, і асоціації заявили, що рекомендуватимуть протестувальникам припинити акції і піти додому.

Пізніше цього тижня у водіїв вантажівок заплановано додаткові переговори.

румунський кордон
Фото – rfi.fr

Раніше в понеділок вантажівки та трактори зайняли позиції на дорогах, що ведуть до контрольно-пропускних пунктів Сірет і Вікову-де-Сус на кордоні з Україною, уповільнивши транзит, але румунська прикордонна поліція повідомила, що митне оформлення продовжується.

Адміністрація порту Констанца повідомила Reuters, що протести не завадили роботі. Найбільше зібрання протестуючих автоперевізників було на околиці столиці Бухареста.

Україна є одним із найбільших у світі експортерів зерна, а Констанца стала найбільшим альтернативним експортним маршрутом Києва після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, коли зерно надходить до порту автотранспортом, залізницею та баржами через Дунай.

Міністерство сільського господарства Угорщини повідомило в понеділок, що східні країни ЄС Болгарія, Польща, Угорщина, Румунія та Словаччина надіслали лист до Європейської комісії з проханням ввести імпортні мита на українське зерно, посилаючись на недобросовісну конкуренцію.

Такі мита були скасовані для України після того, як вторгнення Росії заблокувало її порти, порушивши транзит зерна на світові ринки.

Також раніше ми писали про те, що уряд Польщі готовий підписати угоду з фермерами для припинення блокади кордону

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
1 Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *