Війна в Україні: головні новини станом на 691 день повномасштабного російського вторгнення

Україна просунулася вперед із своєю формулою миру, щоб завершити майже дворічну війну з Росією на зустрічі радників з національної безпеки з усього світу в Давосі в неділю
Володимир Зеленський прямує до Давосу на тлі багатонаціональних спроб знайти формулу миру. Фото - mspu.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», глава Офісу президента України Андрій Єрмак опублікував фотографії відкриття зустрічі та назвав «хорошим знаком» те, що кількість учасників низки конференцій щодо мирної формули Зеленського зростає – майже половина з Європи, а також 18 з Азії та 12 з Африки. «Країни глобального півдня все більше залучаються до нашої роботи. Це свідчить про розуміння того, що цей європейський конфлікт насправді є викликом для всього людства», – написав він.

Президент Володимир Зеленський вирушить до Швейцарії в понеділок, повідомили в його офісі, оскільки Україна намагається забезпечити стабільну підтримку союзників, в той час як війна проти Росії наближається до другої річниці. Зеленський має «зустрітися з главами обох палат парламенту, лідерами партій і президентом Швейцарії, взяти участь у Всесвітньому економічному форумі» в Давосі, йдеться в заяві президента в неділю.

Китай має бути залучений до зусиль із припинення війни між Україною та Росією, заявив на прес-конференції після засідання швейцарський співголова зустрічі в Давосі Ігнаціо Кассіс.

Давос
Фото – reuters.com

Франція та Німеччина підтвердили свою підтримку України стільки, скільки буде потрібно у її війні з Росією. «Ми повністю згодні з тим, що ми повинні підтримувати українців стільки, скільки буде потрібно», — заявив журналістам у Берліні міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне та міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Бербок заявила, що вони залишатимуться «на боці України стільки, скільки буде потрібно, поки Росія не піде» з української території. Новопризначений Сежурне зустрівся з Зеленським у Києві в суботу під час його першого офіційного візиту за кордон. «Незважаючи на зростання криз, Україна є і залишатиметься пріоритетом Франції», — сказав Сежурне міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі на спільній прес-конференції. Зеленський повідомив, що вони з Сежурне обговорили оборонні потреби України, зокрема спільне виробництво безпілотників і артилерії.

Російський мільярдер Олег Дерипаска заявив у неділю в Telegram, що до травня 2025 року навряд чи буде мир в Україні, і конструктивна дискусія в Давосі щодо припинення конфлікту буде неможливою, оскільки російська делегація не буде присутня на ній.

Міністр закордонних справ Північної Кореї Чхо Сон Хуей відвідає Росію з понеділка по середу на запрошення свого колеги Сергія Лаврова, повідомило північнокорейське інформаційне агентство KCNA.

Данія виділить Україні новий пакет допомоги на 21 мільйон доларів для відновлення Миколаєва. Пакет допомоги, серед іншого, включає проекти з розмінування сільськогосподарських земель та реконструкції гуртожитку Миколаївського державного аграрного університету.

У своїй останній оновленій оборонній розвідці Міністерство оборони Великої Британії заявило, що вплив війни з Україною на охорону здоров’я в Росії «дуже ймовірно» відчуває цивільне населення Росії, оскільки воно намагається отримати доступ до лікарняних послуг і відчуває дефіцит медичної продукції через лікування поранених військових.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 690 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *