Війна в Україні: головні новини станом на 692 день повномасштабного російського вторгнення

Україна офіційно заявила, що збила російський літак-розвідник А-50 і командирський літак Іл-22 в районі Азовського моря
Україна знищила розвідувальний та командний літак, завдавши великих втрат Росії. Фото - МО РФ

Як повідомляє «Kreschatic», головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний заявив: «Військово-повітряні сили України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і ворожий центр повітряного управління Іл-22. Я вдячний військово-повітряним силам за відмінно сплановану та проведену операцію в Приазов’ї!»

Президент України Володимир Зеленський прибув до Швейцарії для участі у Всесвітньому економічному форумі в Давосі та зустрічі з офіційними особами Швейцарії. У неділю Україна просунулася вперед із своєю формулою миру, щоб завершити майже дворічну війну з Росією на зустрічі в Давосі радників з національної безпеки з усього світу.

Китай має бути залучений до зусиль із припинення війни між Україною та Росією, заявив швейцарський співголова зустрічі в Давосі Ігнаціо Кассіс.

Зеленський
У Давосі Президент зустрівся з Генеральним секретарем НАТО. Фото – president.gov.ua

Росія щодня мобілізує в Збройні сили близько 1000-1100 новобранців, заявив в інтерв’ю РБК-Україна заступник голови Головного управління військової розвідки (ГУР) Вадим Скібіцький. Міністерство оборони Великої Британії (МО) заявило, що Росія, ймовірно, «суттєво завищила» кількість людей, які, за її словами, приєдналися до збройних сил країни, причому нових новобранців непропорційно набирають із бідних і сільських громад.

Росія заявила, що засудила понад 200 українських військовополонених до тривалих термінів ув’язнення, деякі отримали довічне ув’язнення, повідомляє AFP. Державне видання RT з посиланням на джерело в Слідчому комітеті повідомляє, що в окупованій Україні засуджено 242 військових.

У Кремлі заявили, що Росія розвиває відносини з «нашим партнером» Північною Кореєю у всіх сферах і будуть спиратися на домовленості, досягнуті між лідерами країн під час їх зустрічі в російському космічному центрі в 2023 році.

У 2024 році ООН та її партнери звернуться до донорів з проханням виділити 4,2 мільярда доларів на підтримку громад в Україні, які постраждали від війни, а також українських біженців. Голова ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс закликав дипломатів у Женеві: «Будь ласка, не забувайте про Україну, оскільки є багато інших місць у світі, які відволікають нашу увагу».

Великобританія оголосила, що відправить 20 000 військовослужбовців на одні з найбільших військових навчань НАТО з часів холодної війни.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 691 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *