На громадян Росії не поширюється: Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про подвійне громадянство

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про множинне громадянство
Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про подвійне громадянство. Фото - president.gov.ua

Про це повідомляє прес-служба президента, інформує «Kreschatic».

Сьогодні я вношу до Верховної Ради України ключовий законопроект, який дозволить ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства. І дозволить мати наше громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу. Звісно, окрім громадян країни-агресора

– заявив президент.

У разі ухвалення цього документа, за словами Зеленського, українське громадянство зможуть отримати всі, хто в різні роки «вимушено залишили рідну землю, опинившись у Європі, США, Канаді, країнах Азії, Латинської Америки». Президент також додав, що українське громадянство зможуть отримати іноземні добровольці, які беруть участь у війні на боці України.

Усі, хто не забув власного коріння і не дає світу забути про Україну. Всі, в чиїх жилах тече українська кров і в грудях яких б’ється вільне серце. Українці за походженням, які давно довели, що є українцями за духом. І після багатьох років очікування вони нарешті мають стати українцями і за паспортом на законодавчому рівні.

Крім цього, президент повідомив, що підписав указ «Про історично населені українцями території РФ». “Це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього”, – заявив він. Про що йдеться в указі, Зеленський не уточнив. На сайті президента цього документа наразі немає.

Зеленський
Фото – president.gov.ua

Законодавство України не дозволяє мати подвійне громадянство, проте, як пише українська редакція Forbes, через відсутність контролю з боку держави ця сфера фактично перебуває у «сірій зоні».

Ідея легалізації подвійного громадянства обговорюється в Україні протягом кількох останніх років. Наприклад, у Верховній Раді у 2019 році розглядали президентський законопроект про легалізацію подвійного громадянства, який пізніше зняли з порядку денного рішенням усіх фракцій через спірні положення, які вимагали доопрацювання.

2021 року Володимир Зеленський вніс до Ради пакет законопроектів, які стосувалися подвійного громадянства. Жоден із цих документів у залі парламенту так і не розглянули, пише «Дзеркало тижня».

У жовтні 2023 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що підтримує ідею запровадження інституту множинного громадянства. При цьому він наголосив, що ця практика має втілюватися поступово, починаючи з «дружніх» країн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Зеленський виключив припинення бойових дій через посилення тиску на Київ

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *