Війна в Україні: головні новини станом на 699 день повномасштабного російського вторгнення

Міністр закордонних справ Росії посварився зі США та іншими прихильниками України в Раді безпеки ООН після того, як Москва виключила будь-який мирний план, підтриманий Києвом і Заходом, а Китай попередив, що подальший глобальний хаос може вплинути на уповільнення світової економіки
Лаврову в Радбезі ООН відповіли на його заяву про «гонитву за знищенням України». Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic», Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії, заявив Раді безпеки, що мирні плани, представлені Україною та Заходом, є «шляхом в нікуди». Заступник посла США Роберт Вуд заперечив, що саме «цілеспрямоване прагнення Володимира Путіна до знищення України та підкорення її народу продовжує» війну, яка почалася з вторгненням Москви у 2022 році.

Угода про безпеку кордону Мексики в Сенаті США завершується в результаті кропітко узгодженого компромісу, спрямованого на розблокування підтримки республіканців військової допомоги США Україні. Але ультраправі республіканці в Палаті представників під керівництвом Дональда Трампа дали зрозуміти, що хочуть заблокувати будь-яку двопартійну угоду, щоб перешкодити перспективам Джо Байдена переобратися президентом – навіть якщо це спричинить хаос на кордоні США та Мексики. «Дозвольте мені сказати вам, я зараз не хочу робити надто багато, щоб допомогти демократам та підвищити рейтинг схвалення Джо Байдена», — сказав Трой Нелз, республіканець від Техасу, CNN.

В свою чергу конгресмен від поміркованих республіканців Ден Креншоу розкритикував республіканців, які не бажають працювати з Байденом щодо безпеки кордонів і допомоги Україні. Креншоу сказав MSNBC, що деякі республіканці говорили, що «ми ніколи не проголосуємо за це, якщо це пов’язано з допомогою Україні. справді? З допомогою України ми отримуємо змістовну прикордонну політику, а ви не будете за це голосувати? Ви більше хочете, щоб Росія виграла, ніж зміни політики кордону? Деякі люди кажуть, що Байден хоче цього зараз, тому що це корисно для нього політично? Добре! Я хочу безпеки на кордоні, це те, що я сказав своїм виборцям, що зроблю для них. Тож якщо ми зможемо укласти таку угоду, це не буде проблемою».

Міністри закордонних справ ЄС зустрілися, щоб обговорити підтримку Україні. У той час як міністри також зосередилися на ситуації на Близькому Сході, верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель наполягав на тому, що українцям не варто хвилюватися і що підтримка Києва з боку ЄС продовжуватиметься.

Боррель також зазначив, що Україні зараз «потрібна більша і швидша військова підтримка». Міністр закордонних справ Латвії Крішьяніс Каріньш заявив, що «якщо ми зараз не допоможемо Україні зупинити Росію, потім це буде для нас тільки дорожче».

Еліна Валтонен, міністр закордонних справ Фінляндії, заявила, що існує необхідність задовольнити негайні оборонні потреби України, але що Європі також необхідно нарощувати свою оборонну промисловість і потенціал.

Президент України Володимир Зеленський оприлюднив пропозицію, спрямовану на те, щоб етнічні українці та їхні нащадки за кордоном могли мати українське громадянство.

Зеленський зазначив, що мав «дуже продуктивні переговори» з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, який відвідав Київ. Український лідер зазначив, що дві країни зможуть вирішити проблемні питання. Туск підкреслив, що Варшава і Київ працюватимуть у дусі дружби для вирішення розбіжностей.

зеленський і туск
Фото – president.gov.ua

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що “обговорив з Туском питання вільного переміщення товарів через кордон” і сторони домовилися відновити міжурядові консультації.

Кремль розробив законопроект про конфіскацію майна та цінностей в українських критиків війни, засуджених, серед інших злочинів, за «дискредитацію російської армії» або заклики до іноземних санкцій.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 698 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *