В той час, як офіційний Київ мовчить про катастрофу Іл-76, Росія виграє інформаційну битву – The Telegraph

Ми перебуваємо в центрі інформаційної війни, де публічні заяви однієї сторони можуть легко створити наратив, достатньо сильний, щоб завдати майже смертельного удару іншій
Чому не варто сприймати заяви Росії за чисту монету. Фото - Telegram/ENews112

Про це в колонці для Telegraph пише брюссельський кореспондент Джо Барнс, інформує «Kreschatic».

Коли російський транспортний літак Іл-76 впав з неба над російським Бєлгородським районом, перші повідомлення з посиланням на українські джерела стверджували, що це були сили Києва, які збили літак.

Але незабаром після того, як у звітах з Росії, в тому числі з Міністерства оборони, почалися припущення, що важкий транспорт перевозив українських військовополонених, які мали бути частиною обміну між Москвою та Києвом, а не ракети С-300.

Маргарита Симоньян, головний редактор Russia Today, яка підпадає під міжнародні санкції, поспішила опублікувати список з 65 полонених українських військових, які нібито перебували на борту літака.

Саме по собі це не дає достатніх доказів, щоб підтвердити, що на Іл-76 під час падіння на землю дійсно перебувало 74 людини, включаючи шість членів екіпажу та трьох супроводжуючих.

Якби Росія справді хотіла довести, що Україна справді збила літак із власними військовополоненими, вона легко могла б також опублікувати відео чи фотографії, на яких українці сідають на борт літака, пише Telegraph.

падіння Іл-76
Фото – telegraph.co.uk

В якості альтернативи Москва могла б оприлюднити деталі, які доводять, що Україна знала про те, як перевозять її захоплених військовослужбовців – часто ключова деталь, коли погоджуються обміни полоненими.

Якщо заяви Кремля правдиві, це створить головний біль для президента України Володимира Зеленського не лише всередині країни, а й на міжнародному рівні, оскільки США та інші західні союзники не бажають, щоб їхні ракети були запущені по материковій частині Росії, підкреслює видання.

Але є багато доказів того, що заяви Москви неправдиві.

На фотографіях уламків літака на землі не видно жодних ознак мертвих тіл тих, хто подорожував на борту.

Коли у 2014 році MH17, рейс Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над Донбасом, на фотографіях з місця катастрофи було чітко видно тіла серед уламків, нагадує Telegraph.

Крім того, у соціальних мережах поширюються відео з геолокацією, які Кремль заперечує, на яких показано, як літак вилітав з Білгорода, а не приземлявся там, коли його збили.

Єдине, що можна сказати напевно, Росія в її нинішньому вигляді виграє інформаційну битву, тому що Київ відмовляється робити будь-яку значущу публічну заяву щодо претензій Москви, резюмує видання.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що стали відомі попередні причини падіння російського військового літака Іл-76 у Бєлгородській області

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *