Війна в Україні: головні новини станом на 700 день повномасштабного російського вторгнення

Щонайменше 18 людей загинули і понад 130 отримали поранення в результаті масованих авіаударів Росії по Україні у вівторок вранці, повідомив Володимир Зеленський. Авіаційні нальоти в основному були спрямовані на Київ і Харків. Президент України повідомив, що уражено понад 200 об’єктів, у тому числі 139 житлових будинків
Росіяни атакують райони, де Україні не вистачає вогневої потужності. Фото - fakty.com.ua

Як повідомляє «Kreschatic», помічник міністра оборони Пентагону Селеста Уолландер заявила, що російські військові здійснюють зондувальні атаки із застосуванням ракет і безпілотників, намагаючись знайти слабкі місця в обороні України, оскільки фінансування допомоги США у сфері безпеки обмежено в Конгресі.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що запросив прем’єр-міністра Швеції на переговори про приєднання його країни до військового альянсу НАТО, процес, який Угорщина та Туреччина затримали. Проте у вівторок парламент Туреччини проголосував за прийняття Швеції в члени НАТО.

Ллойд Остін, міністр оборони США, вперше з’явився після того, як його госпіталізували для лікування раку – він кілька днів приховував це перебування як від Білого дому, так і від Конгресу. Остін виступив по відеозв’язку на відкритті зустрічі щодо військової допомоги Україні – Рамштайн. «У боротьбі України на кону безпека всього міжнародного співтовариства. Я як ніколи сповнений рішучості працювати з нашими союзниками та партнерами, щоб підтримати Україну та виконати роботу», – сказав Остін.

Західні союзники не постачають Україні достатньо боєприпасів і ракет ППО, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю німецьким ЗМІ. Російські атаки на Київ і Харків у вівторок «чітко показують необхідність забезпечити більше систем протиповітряної оборони, а також більше ракет «земля-повітря». Що стосується сухопутної війни, то “недостатня кількість артилерійських боєприпасів була проблемою з самого початку”, сказав він.

ракетна атака
Фото – Київська міська прокуратура

Кулеба сказав, що він все ще веде переговори з урядом Німеччини про отримання крилатих ракет Taurus, навіть після того, як тиждень тому нижня палата німецького парламенту проголосувала проти їх доставки. «Ми ніколи не здамося», — сказав Кулеба.

Міністр фінансів Німеччини заявив, що його країна не зможе самостійно підтримувати обороноздатність України в довгостроковій перспективі і що іншим доведеться збільшити двосторонні внески.

«20 днів у Маріуполі», хроніка Мстислава Чернова про блокадне українське місто та міжнародних журналістів, які залишилися там після російського вторгнення, була номінована на «Оскар» як найкращий документальний фільм.

Польща та країни Балтії закликали заборонити імпорт російського алюмінію та зрідженого природного газу (СПГ) для 13-го пакету санкцій Європейського Союзу проти Москви через її вторгнення в Україну, заявив польський чиновник.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що життя в українській столиці «абсолютно нормальне» всього за кілька годин після того, як російські ракети впали на Київ, і за день до його першої зустрічі з українським прем’єр-міністром.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 699 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *