Фінансування тероризму та порушення прав людини: Міжнародний суд готовий ухвалити рішення у справі України проти Росії

У середу судді Міжнародного суду винесуть рішення у справі, в якій Україна звинувачує Росію в порушенні антитерористичного договору через фінансування проросійських сил, зокрема «ополченців», які збили пасажирський літак, і дискримінації
Наступного тижня Міжнародний суд ухвалить рішення у справі України проти Росії щодо MH17 та дискримінації. Фото - radiosvoboda.org

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, у справі в Міжнародному суді (ICJ), вищій судовій інстанції ООН, яка була розпочата в 2017 році і передувала повномасштабному російському вторгненню в Україну в 2022 році, Київ стверджує, що Росія споряджала та фінансувала проросійські сили на сході України, включно з «ополченцями», що брали участь у збитті рейсу MH17 Malaysia Airlines, в результаті чого загинули всі 298 пасажирів і членів екіпажу в липні 2014 року.

малайзійський боїнг
Фото – Reuters

Україна також звинувачує Росію у порушенні антидискримінаційної угоди ООН, намагаючись стерти культуру етнічних татар і українців у Криму, який Росія анексувала в України в 2014 році.

Росія заперечує систематичні порушення прав людини на окупованій нею території України. Вона також стверджує, що нібито виконала свої зобов’язання за договором ООН проти фінансування тероризму.

Рішення Міжнародного суду є остаточними та оскарженню не підлягають, але суд не має механізму контролю за їх виконанням та можливості змусити сторони виконати свої рішення.

Також існує окрема справа Україна проти Росії в ICJ, яка стосується порушень Москвою Конвенції про геноцид 1948 року. Ця справа очікує на рішення щодо оскаржень юрисдикції суду з боку Росії, перш ніж вона зможе рухатися вперед.

Також раніше ми писали про те, що за час повномасштабної війни російські окупаційні «суди» винесли більше 160 вироків українським військовим

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *