Війна в Україні: головні новини станом на 708 день повномасштабного російського вторгнення

Росія та Україна провели великий обмін військовополоненими через тиждень після того, як попередній обмін було відкладено, коли російський транспортний літак Іл-76 був збитий
Росія та Україна здійснили великий обмін військовополоненими. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», і Росія, і Україна заявили, що в середу відбувся обмін близько 200 полоненими, хоча їхні точні цифри відрізняються. Росія також й досі не надала жодних доказів своєї заяви про те, що в збитому минулого тижня літаку були українські військовополонені.

Повідомляється, що Україна завдала потужних ракетних ударів по військових об’єктах у Криму, включаючи аеродром Бельбек, що використовується окупаційними російськими військами, з можливими втратами російської авіації та особового складу. Українські ЗМІ з посиланням на військові джерела повідомили, що під час атак у середу використовувалися ракети Scalp і Storm Shadow.

Командувач ВПС України генерал Микола Олещук визнав атаку на Бельбек, опублікувавши в мережі відео вибуху та назвавши це «зачисткою Криму від російської присутності». Російський військовий радар був уражений раніше, мабуть, під час підготовки до атаки на Крим.

Бельбек
Базування російських літаків у Бельбеку. Фото – apostrophe.ua

Законодавство США щодо надання додаткової допомоги Україні, ймовірно, буде відокремлено від пакету «національної безпеки» на суму 110 мільярдів доларів, який також охоплює безпеку кордону між США та Мексикою, заявив республіканський спікер Палати представників США Майк Джонсон представникам Латвії, Литви та Естонії.

Президент США Джо Байден продовжувє використовувати президентські повноваження, щоб обійти республіканську блокаду допомоги Україні. Державний секретар Ентоні Блінкен повідомив грецький уряд, що США передадуть Греції надлишкову військову техніку, включаючи літаки C-130, 60 броньованих машин Bradley, які цінують українці, кораблі, вантажівки та інше обладнання. Є домовленість, що Греція здійснить еквівалентну передачу обладнання Україні, повідомляють грецькі ЗМІ.

Російська бомба вдарила в лікарню у Великому Бурлуку, на північний схід від Харкова, у середу, розбивши вікна та обладнання та спричинивши евакуацію десятків пацієнтів,.

ЄС очікує досягти 52% своєї цілі щодо відправки 1 мільйона снарядів в Україну до березня цього року та планує навчити ще 20 000 солдатів, заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Олаф Шольц і четверо інших європейських лідерів визнали, що ЄС «не досягнув» своїх цілей щодо постачання Україні артилерійських боєприпасів напередодні екстреного саміту ЄС лідерів ЄС, покликаного вийти з глухого кута між країнами-членами та союзником Путіна Угорщини Віктором Орбан над пакетом допомоги на 50 мільярдів євро.

Міжнародний суд визнав, що Росія порушила деякі частини антитерористичного договору ООН, не розслідуючи фінансову підтримку сепаратистських угруповань на сході України в 2014 році. Найвищий суд ООН відмовився винести конкретне рішення щодо відповідальності Росії за обстріл Рейс MH17 Malaysia Airlines над східною Україною 17 липня 2014 року. Міжнародний суд визнав, що Росія порушила антидискримінаційну угоду ООН, не захистивши навчання українською мовою в Криму.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що російські війська утримують позиції на околицях Авдіївки. Російські війська не змогли взяти місто під час неодноразових і надзвичайно кривавих спроб, які коштували Росії тисяч втрат солдат і сотень танків і бронетехніки.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу під час візиту на заводи з виробництва озброєнь на Уралі закликав військових виробників «перестати клеїти дурня» і нарощувати виробництво самохідних артилерійських систем.

Путін відвідає Туреччину, яка є членом НАТО, щоб зустрітися з її президентом Реджепом Таїпом Ердоганом 12 лютого, повідомив турецький чиновник. Через ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) за військові злочини Путін не може відвідувати багато місць за кордоном, але Туреччина не визнає рішень МКС.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 707 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *