Війна в Україні: головні новини станом на 713 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України пропозицію продовжити воєнний стан і загальну мобілізацію ще на 90 днів
Атака «пекарні» була спрямована на російських окупаційних чиновників, а не на цивільних, кажуть українські посадовці і підтверджують росіяни. Фото - мнс рф

Як повідомляє «Kreschatic», після того, як Зеленський заявив, що розглядає можливість «перезавантаження» для заміни кількох високопосадовців, мер Києва Віталій Кличко розкритикував можливість звільнення головнокомандувача генерала Валерія Залужного, заявивши, що завдяки його керівництву «багато Українці справді довіряють збройним силам». Кличко і Зеленський вже обмінювалися критикою під час війни.

Росія визнала, що один із її високопоставлених окупаційних чиновників Олексій Потелещенко був серед загиблих під час бомбардування пекарні у окупованому Росією Лисичанську. Раніше Кремль називав загиблих цивільними. Російські державні інформаційні агентства РИА Новости і ТАСС повідомили, що Потелещенко був колишнім проросійським «ополченцем», який на момент смерті був «міністром надзвичайних ситуацій» у самопроголошеній, контрольованій Росією «ЛНР».

Українське регіональне громадське мовлення «Суспільне Донбас» і Kyiv Independent повідомили, що пекарню було створено після російської окупації Лисичанська, вона забезпечувала російські проксі-сили, а також забезпечувала місце зустрічі для підтримуваних Росією чиновників. «Суспільне» цитувало Лисичанську міську військову адміністрацію у вигнанні, підпорядковану українцям: «Прихід (ракетний удар) був у той час, коли там зібралися окупанти».

Росія здійснила атаку на українське місто Херсон у понеділок, убивши щонайменше чотирьох людей і поранивши одного, повідомила місцева влада.

Республіканці в Сенаті, близькі до Дональда Трампа, дистанціювалися від двопартійного законопроекту, який передбачає надання Україні допомоги під час війни. Демократичні та республіканські переговорники у верхній палаті оприлюднили свою пропозицію щодо пакету заходів із контролю за кордоном і фінансування України, Ізраїлю та інших союзників США на 118 мільярдів доларів США. Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон пригрозив, що угода там буде «мертвою».

плата представників
Спікер Майк Джонсон. Фото – theguardian.com

Як повідомило джерело інформаційного агентства AFP, високопосадовця української розвідки було звільнено після того, як стало відомо про те, що журналістів-розслідувачів прослуховували. Репортери без кордонів (RSF) закликали владу розслідувати ще кілька ймовірних випадків залякування.

Міністерство оборони Нідерландів готує шість додаткових винищувачів F-16 для доставки в Україну, повідомила міністр оборони Кайса Оллонгрен.

«Антивоєнний» кандидат у президенти Росії Борис Надєждін заявив, що робоча група Центральної виборчої комісії визнала недійсними 15% підписів прихильників його кандидатури на виборах. Ця цифра, якщо вона підтвердиться, перевищує допустимий рівень помилок і дасть підстави для дискваліфікації Надєждіна від участі у боротьбі з Володимиром Путіним. Раніше комісія використовувала виправдання неправильним оформленням документів, щоб дискваліфікувати кандидатів, які могли становити загрозу для Путіна, якою б далекою вона не була. За словами Надєждіна, остаточне рішення має бути винесено в середу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 712 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *