Війна в Україні, зернова угода, газовий хаб: навіщо Путін незважаючи на всі ризики їде до Ердогана

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і його російський колега Володимир Путін під час візиту російського лідера до Анкари обговорять війну в Україні та Чорноморську зернову ініціативу, повідомив у вівторок міністр закордонних справ Туреччини
Ердоган і Путін під час візиту до Туреччини обговорять Україну та зернову угоду – міністр. Фото - Sputnik

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, Хакан Фідан не назвав дати поїздки, яка стане першою поїздкою Путіна до країни-члена НАТО після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Минулого тижня турецький чиновник повідомив Reuters, що він відвідає Туреччину 12 лютого.

Анкара намагалася переконати Росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи за посередництва Туреччини та ООН, яка забезпечувала безпечний експорт українського зерна під час війни через Чорне море. Росія вийшла з угоди в липні 2023 року і заявила, що не зацікавлена в її поновленні.

Виступаючи на прес-конференції в столиці Мальти Валетті, Фідан сказав, що Туреччина працює з Україною та Росією над відновленням угоди.

Він сказав, що Анкара цінує свій «постійний, регулярний» діалог з Москвою з низки питань, від енергетики до політичних розбіжностей щодо регіональних конфліктів у Сирії, Лівії та на Південному Кавказі.

Ердоган і Путін
Фото – rbc.ua

Ми завжди відстоювали територіальну цілісність України і будемо її відстоювати, але руйнівний вплив війни також має якось припинитися.

– сказав Фідан, маючи на увазі зернову угоду.

Туреччина, яка є членом НАТО, має спільний морський кордон з Україною та Росією в Чорному морі та прагне підтримувати добрі зв’язки з обома країнами під час війни. Вона надала військову підтримку Києву та висловила підтримку територіальної цілісності України, водночас виступаючи проти санкцій проти Росії.

У Кремлі заявили, що під час візиту Ердоган і Путін обговорять створення газового хабу в Туреччині та війну в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Ердоган звинуватив Нетаньяху у геноциді та військових злочинах

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *