Війна в Україні: головні новини станом на 715 день повномасштабного російського вторгнення

Республіканці в Сенаті США відхилили двопартійний законопроект щодо зміцнення безпеки кордону між США та Мексикою та фінансування оборони України, переговори про який тривали місяці, але сенатори заявили, що все ж можуть окремо схвалити допомогу Україні та Ізраїлю, не прив’язуючи її до прикордонної кризи
Київ закликає Захід прискорити поставки артилерійських снарядів. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic», Україна закликала Захід прискорити та збільшити поставки артилерійських снарядів після того, як російська ракетна атака на Київ та інші регіони в середу призвела до загибелі щонайменше чотирьох осіб у столиці та поранень понад 40. Офіційні особи заявили, що одна людина також була вбита на півдні Миколаївської області.

Витік документів, отриманих хакерами, показує, що Росія заплатила Ірану 1,75 мільярда доларів у злитках золота вагою близько двох тонн за тисячі безпілотних літальних апаратів Shahed, використаних для атак на Україну. Виходячи з кількості замовлень у документах, що просочилися, ціна складала 193 000 доларів США за безпілотник. Хакерська група під назвою Prana Network заявила, що взяла файли з серверів іранського виробника дронів Sahara Thunder, повідомляє Telegraph.

Український парламент прийняв у першому читанні законопроект, який посилює правила мобілізації до армії, щоб дозволити уряду призвати більше людей, оскільки війна з Росією триває вже третій рік, повідомили депутати. «Це не остаточне рішення. Буде друге читання, а до нього будуть внесені зміни», – сказав нардеп Олексій Гончаренко.

Великий китайський міжнародний банк відключив деяких своїх російських клієнтів, побоюючись, що він може потрапити під санкції через війну в Україні. Zhejiang Chouzhou Commercial Bank є одним з основних банків для російських імпортерів. Інші банки посилили перевірку відповідності, перешкоджаючи переказам валюти в Китай та з Китаю для російських компаній. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що уряд «працює» над вирішенням проблеми з китайським урядом.

Запорізька атомна електростанція є «відносно стабільною» зі зменшенням кількості обстрілів поблизу, заявив голова ООН з ядерної енергетики Рафаель Гроссі. Гроссі, який відвідав станцію у середу в супроводі російських солдатів, сказав, що він оглянув водопровідні свердловини, які довелося пробурити після «епізоду на дамбі Нова Каховка». Дамбу, яка забезпечувала воду для зупинки плавлення ядерних реакторів, росіяни підірвали 6 червня 2023 року. Європейський парламент 15 червня 2023 року засудив руйнування дамби як військовий злочин Росії.

Фото – armyinform.com.ua

Джерела в уряді Німеччини заявили, що розглядається можливість націоналізації діяльності російської нафтової компанії «Роснефть» у Німеччині. Берлін взяв її під контроль після вторгнення Москви в Україну.

Німеччина недостатньо велика, щоб компенсувати різницю, якщо США не постачатимуть зброю Україні, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц перед візитом до Вашингтона. «Я вважаю, що це справжня небезпека, з якою ми зараз стикаємося».

Російське статистичне агентство стверджує, що економіка зросла на 3,6% у 2023 році завдяки збільшенню військових витрат через війну в Україні, хоча визнає наявність довгострокових економічних проблем. Інфляція зросла до 7,4% у 2023 році, рубль впав, відсоткові ставки становлять 16%, нестача робочої сили збільшує її вартість, а сотні тисяч росіян, які постійно виїжджають після вторгнення в Україну, позбавляють ключові сектори кваліфікованого персоналу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 714 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version