Війна в Україні: головні новини станом на 717 день повномасштабного російського вторгнення

Офіційні особи та експерти на Заході з розчаруванням відреагували на інтерв’ю Такера Карлсона з Володимиром Путіним
Західні чиновники висміюють інтерв'ю Такера Карлсона з Володимиром Путіним. Фото - theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак назвав «відверто смішною» заяву президента Росії про те, що війна в Україні стала результатом розширення НАТО. Бельгійський депутат Європарламенту Гі Верхофстадт заявив, що США «постраждають від того, що [Путін] поширюватиме беззаперечну та невідфільтровану брехню», і «так гинуть демократії». Представник Європейської комісії заявив, що інтерв’ю було лише повторенням звичайної «брехні» та «воєнної пропаганди» Путіна.

Новопризначений головнокомандувач Збройних сил України заявив, що для досягнення успіху на полі бою потрібен новий підхід у своєму першому публічному коментарі з моменту вступу на посаду. Генерал Олександр Сирський виділив безпілотники та радіоелектронну боротьбу як приклади нових технологій, які, за його словами, допоможуть Україні. Президент Володимир Зеленський призначив Сирського в рамках найбільшої військової перестановки з моменту повномасштабного вторгнення Росії майже два роки тому. Сирський змінив Валерія Залужного, якому Зеленський після звільнення присвоїв звання Героя України.

зеленський
Фото – Прес-служба президента України

У п’ятницю внаслідок російської атаки на Сумську область загинуло троє людей і четверо отримали поранення. Постраждалі перебували в сільському цеху агрофірми, який постраждав, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в Telegram. Росія запустила сім керованих бомб, сказав він.

Президент США Джо Байден заявив, що Конгрес буде винним у «близькій до злочинної недбалості», якщо він не ухвалить фінансування для України, і подякував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу в п’ятницю за його лідерство в забезпеченні німецької військової допомоги для Києва. Шольц, перебуваючи у Вашингтоні, щоб підтримати зусилля Байдена щодо отримання фінансування для України, сказав, що його підбадьорив крок Сенату США щодо законопроект на суму 95,3 мільярда доларів, який включає допомогу для України після того, як республіканці заблокували компромісний закон. Також до Києва прибула двопартійна делегація Конгресу США на тлі зростаючого тиску з вимогою додаткової допомоги.

Україна звинуватила Росію у використанні токсичних хімікатів у більш ніж 200 атаках на полі бою тільки в січні, що різко збільшило кількість зареєстрованих випадків їх використання російськими військами під час їхнього вторгнення. Москва традиційно заперечує використання хімічної зброї в Україні та звинувачує в її застосуванні українські сили.

Польські фермери в п’ятницю влаштували блокади по всій країні на знак протесту проти конкуренції з боку України та суворих правил ЄС, а Варшава натякала, що може запровадити нові заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції.

Україна повинна вимагати від Росії відшкодування екологічних збитків, таких як забруднення протипіхотними мінами, заявила група міжнародних діячів, у тому числі кліматична активістка Грета Тунберг, і європейські політики у звіті в п’ятницю. Рекомендації, призначені як для України, так і для міжнародної спільноти, включають створення органу високого рівня для контролю за збором доказів впливу на навколишнє середовище та призначення посадової особи для нагляду за кліматичною реконструкцією.

Об’єднані Арабські Емірати заявили, що їм вдалося стати посередником в обміні полоненими між Росією та Україною по 100 військовополонених кожна.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 716 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *