Війна в Україні: головні новини станом на 718 день повномасштабного російського вторгнення

У суботу внаслідок удару російського безпілотника по Харкову загинули семеро людей, у тому числі троє дітей
Глава НАТО Столтенберг закликає збільшити підтримку України зброєю. Фото - ukranews.com

Український прокурор, її чоловік і троє їхніх маленьких дітей були серед семи загиблих після удару по нафтобазі, який спровокував пожежу, яка знищила половину вулиці. Під час нападу, який поранив 57 людей і зруйнував 15 будинків, також загинула літня пара, яка проживала на тій же вулиці.

Як повідомляє «Kreschatic», президент України Володимир Зеленський у суботньому нічному відеозверненні заявив, що за теракт у Харкові відповідатимуть російські терористи: «Варто зазначити, що в історії винуватці таких вбивств не залишалися безкарними», — сказав він.

Зеленський також оголосив про призначення п’яти вищих військових, поповнивши оновлену команду після того, як він призначив генерал-полковника Олександра Сирського новим головнокомандувачем Збройних сил. Зеленський сказав, що провів день у зустрічах з військовим керівництвом та урядом і що досвідчені «бойові командири цієї війни» приступлять до виконання нових обов’язків.

Зеленський
Президент України Володимир Зеленський і Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський після зустрічі з новопризначеним вищим командуванням. Фото – Прес-служба Президента України

Генеральний секретар НАТО закликав Європу збільшити виробництво озброєнь, щоб підтримати Україну та запобігти «потенційно десятиліттям конфронтації» з Москвою, в інтерв’ю, опублікованому німецькими ЗМІ в суботу. Напередодні ключової зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі Єнс Столтенберг наполягав, що «нам потрібно швидше відновити та розширити нашу промислову базу, збільшити поставки в Україну та поповнити власні запаси».

Росія заявила в суботу, що відбила спробу атаки українських безпілотників на російські «цивільні транспортні судна» в п’ятницю ввечері в південно-західній частині Чорного моря, ключової артерії для експорту зерна та нафти. Цивільні судна в Чорному морі зазвичай не ставали цілями відтоді, як Москва ввела війська в Україну в лютому 2022 року, але в липні минулого року обидві сторони заявили, що почнуть розглядати кораблі, що прямують до портів іншої сторони, як потенційні перевізники військового вантажу.

Реєстрація кандидатів на березневі вибори президента Росії закрита, повідомляє ТАСС у неділю, список включає президента Володимира Путіна та трьох політиків, які підтримують війну Москви в Україні. До списку не увійшов російський антивоєнний кандидат Борис Надєждін після того, як Центральна виборча комісія в четвер заборонила йому балотуватися. У четвер Надєждін заявив, що оскаржить рішення ЦВК у Верховному суді Росії.

Правоцентрист Олександр Стубб з Національної коаліційної партії є лідером у другому турі президентських виборів у Фінляндії в неділю, згідно з опитуваннями громадської думки. Стубб, колишній прем’єр-міністр, переміг у першому турі виборів, випередивши члена ліберальної партії Зелених Пекку Хаавісто. Обидва кандидати є проєвропейськими та сильними прихильниками України, які зайняли жорстку позицію щодо Росії у своїх кампаніях після вступу Фінляндії до НАТО у квітні минулого року.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 717 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *