Війна в Україні: фінансова допомога за один крок до схвалення в Сенаті США, Ілон Маск відреагував на Starlink у росіян

Демократи та деякі республіканці в Сенаті США наблизилися до ухвалення пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, продемонструвавши двопартійність, незважаючи на опозицію з боку республіканців і тиск Дональда Трампа
Сенат США за один крок до внесення законопроекту про допомогу Україні до Палати представників. Фото - Посольство України в США/Facebook

Як повідомляє «Kreschatic», Сенат проголосував 67 проти 27 на рідкісній недільній сесії, щоб усунути останню процедурну перешкоду та вивів законопроект на остаточне голосування щодо прийняття. Тоді він має бути переданий до Палати представників, де є перспектива подальшої обструкції республіканців, але також і підтримки України з обох сторін.

Російські війська використовують термінали супутникового інтернет-сервісу Ілона Маска Starlink на окупованих територіях. Українські військові оприлюднили перехоплення розмови між двома російськими військовими як доказ «системного» використання. Системи Starlink були життєво важливими для зв’язку України на полі бою протягом майже дворічного вторгнення Росії.

Starlink заявила, що не продавала термінали в Росію, їй не було відомо, що це робили інші, і її мережа не працює в Росії. Однак у заявах компанії та Ілона Маска не йдеться про занепокоєння, що російські війська можуть отримати та використовувати їх незалежно від цього, зокрема на незаконно окупованій Росією території України.

Володимир Зеленський призначив колишнього першого заступника міністра оборони Олександра Павлюка новим командувачем Сухопутних військ України. Генерал-лейтенант Павлюк, який пропрацював у міністерстві протягом року, замінить генерал-полковника Олександра Сирського на посаді командувача Збройними силами України.

Олександр Павлюк
Олександр Павлюк став новим командувачем Сухопутних військ України, замінивши Олександра Сирського. Фото – Reuters

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що є ознаки того, що війна Росії сприяє нестачі медичних працівників по всій Росії. В оновлених даних розвідки Міністерство оборони додало, що важкий ресурсний і фінансовий тягар війни негативно вплинув на низку цивільних секторів.

Реєстрація кандидатів на березневі президентські вибори в Росії закрита, повідомило ТАСС у неділю. Список включає Володимира Путіна та трьох політиків, які підтримують війну Москви в Україні. До списку не увійшов російський антивоєнний кандидат Борис Надєждін після того, як російська виборча комісія не допустила його до участі у виборах з технічних причин. Надєждін заявив, що оскаржить це рішення у Верховному суді Росії.

На конференції, яка відбудеться 19 лютого в Токіо, Японія пообіцяє надати Україні 15,8 млрд ієн ($106 млн), повідомляє Kyodo News у неділю з посиланням на невстановлені джерела. Фінансування буде використано на реконструкцію в семи сферах, включаючи сільське господарство та утилізацію сміття, повідомляє Kyodo.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 718 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *