Війна в Україні: безпілотники атакували чергову нафтобазу в Росії, ситуація на лінії фронту залишається «надзвичайно складною»

Нафтобаза в російському Курську була підірвана в результаті атаки українських безпілотників, згідно з повідомленнями, що поширюються в Інтернеті
Зеленський привітав знищення безпілотниками ще одного російського військового корабля. Фото - 24.tv

Внаслідок атак українських БПЛА в Курській області сталася пожежа на нафтобазі. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Зараз на місці працюють усі спецслужби. Будь ласка, зберігайте спокій.

– написав в Telegram губернатор Курської області Роман Старовойт.

Як повідомляє «Kreschatic», знищення російського військового корабля «Цезар Куніков» став вже другою операцією цього місяця зі знешкодження російського флоту в Чорному морі. 1 лютого українські морські безпілотники Magura V5 потопили російський ракетний корабль «Івановець».

Президент України Володимир Зеленський високо оцінив ці досягнення, заявивши, що «ми крок за кроком очистимо Чорне море від об’єктів російських терористів». У НАТО також оцінили удар по Цезарю Куникову як «велику перемогу українців».

цезар куніков
Російський військовий корабель «Цезар Куніков» у прицілі морського ударного безпілотника перед тим, як корабель був уражений і затонув. Фото – ГУР/Telegram

Новий головнокомандуючий Збройними силами України попередив, що ситуація на лінії фронту залишається «надзвичайно складною». Під час свого першого візиту на 1000-кілометровий фронт після підвищення Олександр Сирський сказав: «Операційна обстановка надзвичайно складна та напружена. Російські окупанти продовжують нарощувати зусилля та мають чисельну перевагу в особовому складі».

У результаті російського удару по лікарні в місті Селидове на сході країни загинули 38-річна вагітна жінка, ще одна жінка та її дев’ятирічний син, повідомив генпрокурор України. Ще десяток людей, у тому числі шестимісячна дитина, отримали поранення.

Німеччина вперше з 1992 року досягла мети альянсу НАТО щодо витрачання 2% свого валового внутрішнього продукту на оборону, повідомило в середу агентство новин dpa. Після того, як колишній президент США Дональд Трамп припустив, що Вашингтон може не захищати країни, які витрачають недостатньо, НАТО заявило, що Європа досягає цільових витрат альянсу, і США потребують союзників.

Глава НАТО Єнс Столтенберг закликав контрольовану республіканцями Палату представників США прийняти «життєво важливий» пакет військової допомоги для України, попередивши законодавців, що Китай підбадьориться, якщо Росія виграє війну.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон також закликав законодавців США проголосувати за пакет допомоги Україні та іншим країнам у сфері безпеки на 95 мільярдів доларів. «Британія оголосила про пакет підтримки на наступний рік. Євросоюз оголосив про свій пакет на наступний рік. І я закликаю членів Конгресу Сполучених Штатів, які розглядатимуть це сьогодні, проголосувати за пакет».

В свою чергу спікер Палати представників США від Республіканської партії Майк Джонсон заявив, що не буде «гальмувати» ухвалення пакету іноземної допомоги. Associated Press повідомило, що Джонсон, схоже, не мав чіткої стратегії щодо того, що робити далі, після того, як більшість у Сенаті від обох партій проголосувала за законопроект. Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр сказала, що Джонсон перебуває в процесі «переговорів із самим собою».

Західні міністри оборони в контактній групі по Україні зустрілися особисто та онлайн у середу в середу, щоб обговорити нові постачання військового обладнання українцям.

Уряд нейтральної Швейцарії заявив, що протягом наступних років збільшить військові витрати – це остання європейська країна, яка зробила це після вторгнення Росії в Україну. Президент Віола Амхерд заявила, що станом на 2035 рік буде доступне 20 мільярдів швейцарських франків (22,58 мільярда доларів) додаткового фінансування. У 2023 році Швейцарія виділила на оборону лише 1,9 мільярда швейцарських франків, повідомляє Reuters.

Голова комітету з розвідки Палати представників Майк Тернер закликав адміністрацію Байдена розсекретити інформацію про те, що він назвав «серйозною загрозою національній безпеці», яка, як пізніше повідомлялося, стосується ймовірних планів Росії розгорнути ядерну зброю в космосі.

Читайте також: Війна в Україні: допомога Україні може «застрягти» в палаті представників, РФ вдарила по житлових будинках і лікарні в Селидовому

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *