Війна в Україні: головні новини станом на 727 день повномасштабного російського вторгнення

В Іспанії знайшли мертвим російського пілота, який у 2023 році разом зі своїм гелікоптером втік в Україну, повідомляє ГУР. Іспанські ЗМІ повідомляють, що Максима Кузьмінова знайшли застреленим 12-ма пострілами на рампі автостоянки під житловим будинком у місті Вільяхойоса в Аліканте на узбережжі Середземного моря
В Іспанії знайшли мертвим російського пілота, який перегнав гелікоптер в Україну. Фото - theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», у серпні 2023 року Кузьмінов приземлив свій гелікоптер Мі-8 на території України. Двоє його колег-пілотів були вбиті, як кажуть, відмовившись здатися. У ГУР України тоді заявили, що операція планувалась шість місяців. За словами Буданова, до його втечі сім’ю пілота вивезли з Росії.

Це сталося після ймовірного вбивства Росією провідного опозиціонера Олексія Навального в сибірському таборі. У понеділок вдова Навального Юлія Навальна опублікувала відеозвернення, в якому пообіцяла продовжувати політичну діяльність свого покійного чоловіка і закликала росіян згуртуватися навколо неї.

Україна збила ще два російські бойові літаки, які використовувалися для скидання керованих авіабомб, повідомив командувач армії Олександр Сирський. Знищеними літаками були винищувач-бомбардувальник Су-34 і винищувач Су-35, написав Сирський у Telegram. На вихідних Україна заявила, що збила три російські Су-34 і один Су-35.

Українські війська зіткнулися з «сильним вогнем» з боку російських військ на півдні Запорізької області, цитує AFP речника української армії. Це сталося після того, як Росія заявила, що взяла під повний контроль Авдіївку, що стало її найбільшим здобутком після захоплення Бахмута в травні минулого року після відступу українських військ.

Уряд України заявив, що намагається співпрацювати зі SpaceX, щоб запобігти російським окупантам використовувати Starlink, супутниковий інтернет-сервіс Ілона Маска. «Ми знайшли алгоритм і зробили пропозицію SpaceX», — сказав міністр українського уряду Михайло Федоров. «SpaceX зробив щось подібне з ізраїльським урядом». Федоров зазначив, що Україні потрібні власні термінали для роботи в усіх сферах, «тому що використовуються специфічні технології, пов’язані з безпілотниками. Є інші способи, щоб наші Starlinks працювали, а інші [російські] ні. Ми працюємо над цим разом із SpaceX».

Швеція у вівторок оголосить про військову допомогу Україні в розмірі 7,1 мільярда шведських крон, повідомляє шведське інформаційне видання Dagens Nyheter. Це приблизно 680 мільйонів доларів США.

Росія використовує затримки допомоги Україні, а ситуація в районах зосередження російських військ є “надзвичайно складною”, заявив Володимир Зеленський. Президент України виступив під час відвідування передової в районі Куп’янська на північному сході. «Це дуже чутлива справа. Нестача артилерії, потреба в ППО на передовій і в озброєнні більшої дальності», – сказав Зеленський.

Президент США Джо Байден заявив, що готовий зустрітися зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, щоб обговорити фінансування України, додавши, що республіканці роблять помилку, виступаючи проти цього. Цього місяця Сенат ухвалив пакет допомоги на суму 95 мільярдів доларів, який включає кошти для України, але Джонсон відмовився винести його на голосування в Палаті представників, яку республіканці контролюють з перевагою 219-212.

Майк Джонсон і Джо Байден
Фото – Bloomberg

NBC News повідомляв, що Білий дім готовий відправити в Україну тактичні ракети великої дальності, якщо Конгрес затвердить новий пакет фінансування.

Канада передасть Україні понад 800 багатоцільових безпілотників SkyRanger R70, заявив міністр оборони Канади Білл Блер. Міністерство повідомило, що безпілотники компанії Teledyne у Ватерлоо, Онтаріо, оцінені в понад 95 мільйонів канадських доларів, і їх профінансовано за рахунок 500 мільйонів канадських доларів у рамках раніше оголошеної військової допомоги.

Червоний Хрест заявив, що намагається з’ясувати, що сталося з 23 тисячами людей, які зникли безвісти під час війни Росії в Україні. Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що намагається визначити, чи були вони схоплені, убиті чи втратили зв’язок після втечі зі своїх домівок.

Виступаючи на саміті міністрів закордонних справ у Брюсселі в понеділок, міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна назвав Володимира Путіна «вбивцею» і сказав, що Україні терміново потрібно більше боєприпасів.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 726 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *