Війна в Україні: головні новини станом на 726 день повномасштабного російського вторгнення

Російські війська здійснили численні атаки на захід від щойно захопленої Авдіївки, намагаючись отримати більше перемог, заявив у неділю речник української армії
Данія віддасть Україні всю свою артилерію, каже прем’єр-міністр країни. Фото - nbcconnecticut.com

Як повідомляє «Kreschatic», прокуратура також розпочала розслідування військових злочинів після появи двох окремих повідомлень про розстріл російськими військами полонених українських військових. Росія заявила, що частина українських військових залишається на Авдіївському коксохімічному заводі.

Зіткнувшись з нестачею живої сили та боєприпасів, Україна була змушена вийти з Авдіївки, передавши Москві першу велику територію з травня минулого року. «Противник намагається активно розвивати наступ», – сказав речник командувача ЗСУ Дмитро Лиховій. Генштаб України повідомив про 14 невдалих атак Росії на село Ласточкине, приблизно за 2 км на захід від північного краю Авдіївки. «Але там закріпилися наші значні сили», – сказав Лиховій.

Лиховій також повідомив про невдалі російські атаки біля сіл Роботине та Вербове на півдні Запорізької області – одного з районів, де Україні вдалося відновити позиції під час торішнього контрнаступу. За його словами, Росії буде “дуже складно” прорватися туди, враховуючи важкі рубежі української оборони та природні умови місцевості. «Ситуація на Запорізькому напрямку стабільна… Жодних позицій не втрачено. Ворог отримав по зубах і відступив».

Данія вирішила пожертвувати всю свою артилерію Україні, повідомила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен на 60-й Мюнхенській конференції з безпеки в суботу, зазначивши, що інші європейські країни також мають боєприпаси, які їм не потрібні. «Якщо запитати українців, то вони просять у нас то боєприпаси, то артилерію», — сказала вона. «З датської сторони ми вирішили пожертвувати всю нашу артилерію».

Фредеріксен продовжила: «В європейських запасах все ще є боєприпаси. Це питання не тільки виробництва, тому що у нас є зброя, у нас є боєприпаси, у нас є протиповітряна оборона, яку ми не використовуємо самі в даний момент, яку ми повинні постачати в Україну… Росія не хоче миру з нами. Вони дестабілізують західний світ з різних точок зору – в Арктичному регіоні, на Балканах і в Африці – за допомогою дезінформації, кібератак, гібридної війни і, очевидно, в Україні».

Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив своєму українському колезі, що Пекін не продає Росії летальної зброї для війни проти України, йдеться в заяві МЗС Китаю в неділю. Китай заявляє, що є нейтральною стороною в українському конфлікті, але його критикують за відмову засудити Москву за її наступ.

кулеба
Міністр закордонних справ України зустрівся з китайським колегою в Мюнхені. Фото – Дмитро Кулеба/X

Понад 100 кремлівських документів, отриманих європейською розвідувальною службою та розглянутих Washington Post, свідчать про те, що Росія проводила дезінформаційну кампанію проти Володимира Зеленського. Американське видання стверджує, що вказівки Кремля «привели до тисяч публікацій у соціальних мережах і сотень сфабрикованих статей», які «намагалися використати те напруженість» між Зеленським і Валерієм Залужним.

Німецький політик Рікарда Ланг відкинула ідею угоди з Росією у відповідь на коментарі американського сенатора-республіканця Дж. Д. Венса, які включали його переконання, що Путін не є «екзистенціальною загрозою для Європи», на дискусії Мюнхенської конференції з питань безпеки. Ланг сказала: «Путін знову і знову демонстрував – і він щойно показав це вбивством Навального в п’ятницю – що на даний момент він не зацікавлений у мирі».

Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський під час третього дня Мюнхенської конференції наголосив на підтримці України з боку Польщі, але визнав, що у Варшави та Києва є дві проблеми, пов’язані із зерновими та вантажними перевезеннями. Відповідаючи Сікорському на сцені, віце-прем’єр-міністр України Ольга Стефанішина сказала: «Ми повинні це вирішити. Є законні повідомлення з обох сторін. Я вважаю, що найбільший внесок у вирішення цих питань зробила Україна, тому що ми убезпечили Чорне море».

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що «найважливішим зобов’язанням щодо безпеки для України було членство» в ЄС, у коментарях, зроблених на Мюнхенській конференції в неділю.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 725 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *