Війна в Україні: головні новини станом на 732 день повномасштабного російського вторгнення

Лідери країн G7 пообіцяли й надалі підтримувати Україну та нові санкції проти Росії після віртуальної зустрічі в суботу в другу річницю повномасштабного вторгнення Москви в Україну
Країни G7 пообіцяли додаткову підтримку Україні після того, як західні лідери відвідали Київ. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», після зустрічі лідери G7 не зробили жодних публічних заяв щодо подальшої військової допомоги, але закликали «схвалити додаткову підтримку для закриття дефіциту бюджету України, що залишився, на 2024 рік».

Володимир Зеленський привітав західних лідерів у Києві на річницю, заявивши, що Володимир Путін «повинен втратити абсолютно все». Четверо західних лідерів, зокрема прем’єр-міністри Італії, Канади та Бельгії, прибули в суботу до Києва, щоб висловити солідарність з Україною у другу річницю війни.

Зеленський також заявив у суботу, що підписав у Києві двосторонню безпекову угоду з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Канада разом з Італією, Великобританією, Німеччиною, Францією та Данією уклала з Києвом угоду про безпеку на 10 років. Угоди покликані зміцнити безпеку України, поки вона не зможе досягти своєї мети стати членом НАТО.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у суботу в Одесі заявила, що Німеччина все ще обговорює, чи постачати Україні зброю далекого радіусу дії. «Звичайно, всього того (стосовно військової підтримки), що ми надаємо, занадто мало», — сказала вона на прес-конференції після неоголошеного візиту в країну.

бербок в одесі
Фото – @DmytroKuleba

На головному заводі російського металургійного комбінату НЛМК сталася пожежа, повідомив у суботу губернатор області. За попередніми даними, пожежу на Новолипецькому металургійному заводі спричинив безпілотник, повідомив у Telegram губернатор Липецької області Ігор Артамонов, не згадуючи Україну, передає Reuters. За словами Артамонова, постраждалих немає.

Росія навряд чи візьме участь в мирній конференції високого рівня щодо України, яку нейтральна Швейцарія планує прийняти найближчими місяцями, заявила президент Швейцарії Віола Амхерд. Інтерв’ю Амхерд щоденній газеті Neue Zuercher Zeitung було опубліковано через кілька годин після того, як міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс повідомив Організації Об’єднаних Націй, що Берн має намір провести конференцію «цього літа» після того, як ідея була висловлена в січні.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон застеріг союзників в ООН від «втоми» та «компромісу» щодо війни Росії в Україні, закликаючи країни, включаючи США, продовжувати підтримувати Київ. Міністр закордонних справ Великої Британії сказав, що світ має «визнати ціну відмови» у своїй промові в Нью-Йорку напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Москви.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 731 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *