Війна в Україні: головні новини станом на 734 день повномасштабного російського вторгнення

Президент Франції очолив зустріч 20 переважно європейських лідерів у Парижі в понеділок, щоб посилити європейську відповідь на російські військові наступи в Україні
Макрон не виключає розміщення сухопутних військ ЄС та НАТО в Україні. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», це перша така відкрита дискусія щодо надання військової допомоги союзниками України. Макрон заявив, що минулі суперечки проти надсилання ракет великої дальності та літаків в Україну були відкинуті. «Тоді деякі казали, дайте їм лише спальні мішки та шоломи… Ми повинні зробити все можливе, щоб досягти нашої мети».

Еммануель Макрон також не виключив відправлення сухопутних військ в Україну. Він сказав: «Немає консенсусу щодо офіційної підтримки будь-яких сухопутних військ. Тим не менш, нічого не слід виключати. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не перемогла».

Макрон чітко заявив, що існує консенсус щодо того, що Росія намагатиметься напасти на інші країни через кілька років. Він сказав, що Росія «не повинна і не може виграти цю війну» і що на карту поставлена власна безпека Європи. «Ми знаходимося в процесі забезпечення нашої колективної безпеки на сьогодні і завтра».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив своє небажання відправляти крилаті ракети Taurus в Україну, вказавши на ризик прямої участі Німеччини у війні, якщо Taurus буде використано для ураження цілей у глибині Росії. «Це зброя дуже далекого радіусу дії, і те, що роблять британці та французи щодо націлювання та підтримки націлювання, не може бути зроблено в Німеччині», — сказав Шольц. Франція та Великобританія поставили Києву ракети Scalp/Storm Shadow, які політають приблизно на 250 км. Taurus може досягати цілей на відстані до 500 км.

Росія здійснює наступальні дії під Кремінною, Бахмутом і Авдіївкою, продовжуючи боротися за позиції по всій лінії фронту, повідомляє Інститут вивчення війни. Аналітичний центр також оцінив, що Росія загалом тримає ініціативу на полі бою, і до тих пір, поки це буде так, її війська можуть розпочинати наступ у будь-який час і в місці, яке вони виберуть.

Taurus
Шольц відповів, чому Німеччина не надає Україні ракет Taurus. Фото – krymr.com

Україна отримала менше третини з мільйона артилерійських снарядів, які Євросоюз обіцяв поставити на сьогодні, заявив президент України Володимир Зеленський. Нідерланди внесуть 100 мільйонів євро в чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України з країн усього світу, заявив у понеділок прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Майк Джонсон, спікер Палати представників США, особисто буде винен, якщо допомогу США Україні буде заблоковано, а Росія просуватиметься на полі бою, заявив міністр закордонних справ Польщі. Радослав Сікорський закликав Джонсона дозволити голосування щодо законопроекту про фінансування на суму 95 мільярдів доларів США, який містить 60 мільярдів доларів США на безпекову допомогу для України, який уже пройшов у Сенаті двопартійним голосуванням 70-30.

У коментарях аналітичному центру Atlantic Council Сікорський сказав, що Джонсон «у минулому тепло висловлювався про Україну… Тому я хотів би, щоб він знав, що весь світ спостерігає за тим, що він буде робити, і якщо додатковий документ не пройде, а Україна буде зазнавати поразок на полі бою це буде його відповідальність».

Росія стверджує, що її війська захопили українське село Ласточкине, приблизно за п’ять кілометрів на північний захід від Авдіївки. У понеділок українські військові заявили, що відступили від села на сході України, щоб краще стримувати спроби російських військ просунутися на захід.

За словами заступника міністра фінансів США Воллі Адейемо, погроза США застосувати санкції до іноземних фінансових установ значно скоротила фінансові потоки між Росією та такими країнами, як Туреччина, ОАЕ та Казахстан. «Вони дотримуються більш обережного підходу до ведення будь-якого бізнесу з Росією, чого ми й хотіли».

Парламент Угорщини схвалив вступ Швеції до НАТО після місяців затримки. Приєднання колишньої нейтральної країни є прямим результатом повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон привітав цю новину, назвавши це історичним днем і заявив, що Швеція готова взяти на себе відповідальність в альянсі.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 733 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *