Війна в Україні: головні новини станом на 733 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Зеленський вперше назвав кількість загиблих українських військових, заявивши, що після повномасштабного вторгнення Росії було вбито 31 тисячу військових
За словами Зеленського, з початку повномасштабної війни загинула 31 тисяча військових. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», президент України на прес-конференції в Києві заявив, що не може розголошувати кількість поранених, оскільки це сприяло б російському військовому плануванню.

Міністр оборони Рустем Умеров заявив, що Україна втрачає територію у важкій війні з Росією через те, що 50% зброї, обіцяної західними партнерами, не надійшло вчасно.

Російські війська спробують провести ще один наступ наприкінці травня або влітку, сказав Зеленський. «Ми будемо готуватися до їхнього штурму. Їхній штурм, який почався 8 жовтня, на мою думку, не приніс результату». Зеленський заявив, що в України був «чіткий» план нового контрнаступу, але він не зміг розкрити деталі. За його словами, ротація військ була критично важливою для військових зусиль, і Україні необхідно краще підготувати свої резервні сили.

Європейські лідери мають зібратися в Парижі в понеділок, щоб надіслати Володимиру Путіну повідомлення про європейську рішучість щодо України, щоб протистояти наративу Кремля про те, що Росія обов’язково переможе, повідомила Франція. Президент Франції Еммануель Макрон незабаром запросив своїх європейських колег до Єлисейського палацу на робочу зустріч через ескалацію російської агресії. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, а також лідери скандинавських і балтійських країн є серед тих, хто планує відвідати конференцію.

Російська атака у неділю знищила залізничну станцію, магазини та будинки в місті Костянтинівка поблизу лінії фронту. Поліція повідомила, що у станцію влучила керована авіаційна бомба, а за нею чотири ракети С-300. Костянтинівка розташована за 30 км на захід від Бахмута, який був захоплений російськими військами в травні 2023 року, і на північ від Авдіївки, захопленої росіянами минулого тижня.

Костянтинівка
Фото – fakty.com.ua

За словами помічників президента США, Джо Байден планує зустрітися з лідерами Конгресу у вівторок для обговорення законопроекту про національну безпеку, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великобританії, закликав Захід бути «сміливішим» у конфіскації російських активів і віддати Україні будь-які відсотки, які вже нараховані на заморожені російські кошти.

Андрій Єрмак заявив, що Росію можуть запросити на мирний саміт, якщо Кремль хоче по-справжньому припинити цю війну.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 732 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *