Війна в Україні: головні новини станом на 737 день повномасштабного російського вторгнення

Росія готова передати Україні тіла жертв катастрофи військового літака в січні, повідомляє російське державне агентство новин РІА з посиланням на правозахисника Тетяну Москалькову
Путін у своєму зверненні до Федеральних зборів знову погрожує світу ядерною зброєю. Фото - росЗМІ

Як повідомляє «Kreschatic», Росія звинуватила Україну у збитті літака Іл-76 у Бєлгородській області Росії та заявила, що всі 74 людини на борту загинули, у тому числі 65 полонених українських військових, які прямували на обмін полоненими.

Росія не надала доказів. Україна не підтвердила і не спростувала, що збила літак. Українські військові заявили, що Росія не попередила їх про будь-який літак із полоненими та про необхідність тимчасово «деконфліктувати» повітряний простір. Тоді президент України Володимир Зеленський звинуватив Москву в «грі з життями українських полонених».

Українські військові заявили в четвер, що збили ще три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34, продовживши низку успіхів. У Telegram головком армії Олександр Сирський повідомив: «Після успішних бойових дій проти авіації противника в ніч на 29 лютого було знищено ще два російські літаки: винищувачі-бомбардувальники Су-34 на напрямках Авдіївки та Маріуполя».

Су-34
Російський бойовий літак типу Су-34. Україна збила ще три з них у четвер. Фото: Міноборони РФ

Українські війська відкинули російські війська від села Орлівка на захід від Авдіївки, але ситуація на східному фронті залишається складною, сказав Сирський. Орлівка знаходиться менш ніж за 2 км на північний захід від Ласточкиного, яке нещодавно окупували російські війська.

Сирський зазначив, що російська армія намагається захопити міста і села Тоненьке, Орлівка, Семенівка, Бердичі та Красногорівка на сході Донецької області. Це ті місця, де українські військові заявили, що створять нову лінію оборони після того, як 17 лютого українські війська вийшли з Авдіївки.

У південно-східній частині Запорізькій області російські війська зосередилися на атаках на Вербове та Роботине – міст, які Україна відвоювала під час контрнаступу минулого літа 2023 року, сказав Сирський.

У четвер росіяни здійснили десятки обстрілів прикордонних територій і населених пунктів у Сумській області, повідомили українські військові. Під обстрілом потрапили Юнаківська, Хотинська, Білопільська, Ворожб’янська, Краснопільська, Великописарівська, Шалигінська, Середино-Будська, Зноб-Новгородська, Дружбівська громади.

Російський президент Володимир Путін у своєму щорічному зверненні до парламенту заявив, що Захід намагається «знищити нас» і «стримувати наш розвиток». Путін заявив, що західні країни ризикують спровокувати ядерну війну, якщо відправлять війська воювати в Україну.

Ядерна війна є знайомою загрозою, яку висуває режим Путіна та його прихильники, і після його виступу США заявили, що не мають жодних ознак того, що Росія готується застосувати таку зброю. «Ми не вперше бачимо безвідповідальну риторику Володимира Путіна. Лідер держави, що має ядерну зброю, не має права так говорити», – сказав Метью Міллер, речник Держдепартаменту.

Президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив новим командувачем Сил матеріально-технічного забезпечення Володимира Карпенка. Карпенко, який раніше був начальником матеріально-технічного забезпечення Сухопутних військ ЗСУ, змінив на цій посаді Олега Гуляку, який обіймав цю посаду з 2021 року.

Європейські міністри оборони та закордонних справ зустрінуться в Парижі найближчими днями, щоб обговорити подальшу підтримку України та Молдови, заявив у четвер речник МЗС Франції.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 736 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *