Війна в Україні: головні новини станом на 738 день повномасштабного російського вторгнення

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписав у п'ятницю в Харкові угоду про безпеку з Україною і заявив, що Нідерланди допоможуть профінансувати постачання 800 000 артилерійських снарядів
Нідерланди підписали безпекову угоду з Україною. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic» Рютте зустрівся з президентом Володимиром Зеленським під час неоголошеного візиту до Харкова, розташованого лише за 40 км від російського кордону, і став сьомим західним лідером, який підписав 10-річну угоду про безпеку з Україною за останні два місяці.

Росія накопичує великі сили навколо Часового Яру на сході України, намагаючись здійснити прорив у Донецькій області. Ілля Євлаш, речник оперативної групи з нагляду за східною лінією фронту, сказав Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, що російські війська зосередили зусилля, щоб здійснити наступ на стратегічне місто на захід від Бахмута, сподіваючись просунутися вперед. в напрямку Костянтинівки, Краматорська та Слов’янська.

Президент Джо Байден привітав «непохитну» підтримку України прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні під час їх переговорів у п’ятницю, затьмарених занепокоєнням щодо майбутнього американської допомоги Києву. «Ми стоїмо один за одного — ми також за Україну», — сказав Байден Мелоні в Білому домі. Він намагався запевнити Мелоні, що закликає республіканців у Конгресі припинити блокувати життєво важливу військову допомогу США Україні на суму 60 мільярдів доларів.

Тисячі людей зібралися на похоронах Олексія Навального, найвідомішого російського критика президента Володимира Путіна, у Москві в п’ятницю. Серед великої присутності поліції багато хто з натовпу тримав квіти, а деякі приєдналися до скандувань, зокрема «Путін – убивця», «Ні війні» та «Ми не пробачимо», ігноруючи попередження Кремля про арешти. Натовп кричав «Навальний, Навальний!» коли катафалк з його труною прибув до церкви.

навальний похорон
Фото – meduza.io

Поліція затримала щонайменше 67 осіб по всій Росії під час вшанування пам’яті Навального в п’ятницю, повідомляє правозахисна група ОВД-Інфо. Арешти відбулися в 16 містах, у тому числі шість арештів у Москві. Раніше повідомлялося, що в Новосибірську було затримано 18 осіб. Вшанування Навального також відбулося в містах за межами Росії, включаючи Берлін, Лондон, Париж, Амстердам, Барселону, Белград, Загреб, Єреван і Тбілісі.

У п’ятницю Росія оголосила відомого романіста Людмилу Улицьку «іноземним агентом» за те, що вона виступає проти війни в Україні та нібито сприяє «пропаганді» ЛГБТК. 81-річна літературна ікона, яка живе в еміграції, є лютим критиком Володимира Путіна та приєднується до довгої низки діячів російської культури, включаючи письменника Бориса Акуніна, якого Кремль також додав в список за їхню критику війни.

У п’ятницю Канада оголосила про обмеження непрямого імпорту російських діамантів вагою один карат і більше в скоординованих кроках з іншими країнами Великої сімки. Обмеження доповнює заборону на російські алмази, оголошену в грудні.

Міністр закордонних справ Росії відвідав Туреччину, яка намагалася відновити мирні переговори між Росією та Україною та знайти шляхи забезпечення безпечного судноплавства в Чорному морі. Сергій Лавров відвідав дипломатичний форум в Анталії в п’ятницю і зустрівся зі своїм турецьким колегою, при цьому турецьке дипломатичне джерело повідомило, що Лавров визнав зусилля Анкари, але сказав, що умови, які спровокували війну, «залишилися незмінними».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 737 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *