Війна в Україні: головні новини станом на 740 день повномасштабного російського вторгнення

Міністр оборони Німеччини звинуватив Росію в веденні «інформаційної війни», спрямованої на створення розколу всередині країни, у першому коментарі після публікації аудіозапису зустрічі високопоставлених німецьких військових
Зеленський закликає Захід надати військову допомогу, інакше на світ очікує «одна з найганебніших сторінок історії». Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», російські ЗМІ в п’ятницю опублікували 38-хвилинний запис розмови, під час якої німецькі офіцери обговорювали поставки зброї для України та можливий удар Києва по мосту в Криму, що спонукало офіційних осіб у Москві вимагати пояснень.

Президент Володимир Зеленський у неділю закликав західних партнерів України виявити політичну волю, щоб забезпечити Київ необхідними військовими поставками, інакше світ зіткнеться з «однією з найганебніших сторінок історії». Зеленський оприлюднив своє звернення, оскільки пакет США щодо надання військової та іншої допомоги залишається заблокованим через розбіжності в Конгресі. Явно розгніваний Зеленський, виступаючи у своєму нічному відеозверненні, сказав, що світ має «рішуче відреагувати», щоб війна стала «безнадійним» підприємством для лідера Кремля Володимира Путіна, який хоче лише «війни та смерті».

Кількість загиблих внаслідок удару російського безпілотника по житловому будинку в Одесі в суботу зросла до 12 після того, як рятувальники знайшли ще чотири тіла. Серед загиблих восьмирічна дівчинка, виявлена біля тіла свого старшого брата, якого знайшли раніше, повідомив губернатор області Олег Кіпер. Серед загиблих також є мати, яку знайшли, що тримає на руках свою дитину, а також малечу та другу дитину.

удар безпілотника
Імпровізований меморіал жертвам удару російського безпілотника, який зруйнував житловий будинок, в Одесі. Фото – Reuters

П’ятеро людей за ніч постраждали внаслідок обстрілів російськими військами житлових масивів Мирнограда та Покровська Донецької області, повідомляє обласна прокуратура. Міністерство внутрішніх справ України також повідомило про одного загиблого і трьох поранених на півдні Херсонської області в неділю внаслідок російських ударів.

Туреччина вважає, що настав час для початку переговорів про припинення вогню в Україні, заявив міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан на прес-конференції в неділю. Фідан сказав: «Повинен початися діалог про припинення вогню [в Україні]. Це не означає визнання окупації [з боку Росії], але питання суверенітету і припинення вогню повинні обговорюватися окремо».

Кордон України з Польщею залишається заблокованим на всіх шести пунктах пропуску для вантажівок через протести польських фермерів проти імпорту зерна з України, повідомляє місцева преса. Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко заявив в ефірі національного телебачення, що станом на неділю на кордоні чекали близько 2400 вантажівок, повідомляє The Kyiv Independent.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 739 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *