Війна в Україні: головні новини станом на 744 день повномасштабного російського вторгнення

Колишній головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний стане наступним послом у Великій Британії через місяць після того, як президент Володимир Зеленський звільнив його з посади керівника армії
Генерал Валерій Залужний стане послом України у Великій Британії. Фото - Facebook/CinCAFU

Як повідомляє «Kreschatic», у п’ятницю Зеленський має відвідати Туреччину та зустрітися з Реджепом Таїпом Ердоганом. Очікується, що темою обговорення президентів України та Туреччини будуть війна в Україні, чорноморська зернова угода та двосторонні відносини.

Джо Байден виступив із президентським зверненням, звинувативши Дональда Трампа в упокоренні перед Росією. Байден, який наполягав на тому, щоб Конгрес надав Україні додаткове фінансування, сказав Путіну: «Ми не підемо». Байден використав цю промову, щоб знову наполягати на пакеті допомоги Україні та Ізраїлю на суму 95 мільярдів доларів, який був заблокований спікером Палати представників Республіканської партії Майком Джонсоном, і сказав: «Якщо хтось у цій залі думає, що Путін зупиниться на Україні, запевняю вас, такого не буде».

Ігор Жовква, заступник керівника Офісу президента, сказав CNN, що не можна виключати, що російський ракетний удар був спрямований безпосередньо по Зеленському та прем’єр-міністру Греції Кіріакосу Міцотакісу, який відвідав Одесу. Дмитро Медведєв, заступник голови Ради безпеки Росії, заперечує, що це було навмисно.

Британія надає 10 тисяч безпілотників для озброєння України в боротьбі з Росією, заявив міністр оборони Великобританії Грант Шаппс під час зустрічі з Зеленським у Києві. Озброєння включатиме 1000 безпілотних літальних апаратів-камікадзе та моделей, які націлені на кораблі.

Війна в Україні
Президент зустрівся з міністром оборони Великої Британії. Фото – president.gov.ua

Норвегія надасть 140 мільйонів євро на закупівлю артилерійських снарядів для України в рамках чеської ініціативи боєприпасів, повідомило українське міністерство оборони.

Чехія призупиняє міжурядові консультації з сусідом і колишнім федеральним партнером Словаччиною після того, як її міністр закордонних справ Юрай Бланар зустрівся з російським колегою Сергієм Лавровим. Це сталося на тлі занепокоєння, що Словаччина відходить від політики Заходу щодо підтримки України.

Законодавці ЄС схвалили надання українським виробникам продуктів харчування доступу на європейський ринок ще на один рік, відхиливши низку поправок, які могли б ввести додаткові обмеження. Європейська комісія запропонувала скасувати імпортні мита та квоти на українську сільськогосподарську продукцію ще на рік до червня 2025 року.

Нещодавно обраний прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск різко попередив, що Європа перебуває в новій передвоєнній епосі, як і перед Другою світовою війною. «Ми живемо в новий час, у довоєнну епоху. Власне, для деяких наших братів це вже й не довоєнний час. Це повномасштабна війна в Україні в її найжорстокішій формі», – сказав він колегам-прем’єр-міністрам і сотням євродепутатів, які взяли участь у конгресі в Бухаресті.

У Федеральній службі безпеки (ФСБ) Росії заявили, що в російській Карелії вбито білоруса, який планував “терористичний акт” на території Росії від імені України. РІА з посиланням на ФСБ повідомляє, що чоловік мав намір підірвати адміністративну будівлю в місті Олонець, приблизно за 250 км від кордону з Фінляндією.

Згідно з листом, надісланим компанії, демократи в Палаті представників США розслідують діяльність компанії SpaceX щодо того, чи мали російські сили доступ до супутникового інтернет-сервісу Starlink.

Посольство Індії в Москві підтвердило смерть громадянина, завербованого російською армією, через кілька днів після того, як родич повідомив Agence France-Presse (AFP), що його відправили воювати в Україну. Посольство не повідомило обставини смерті Мухаммеда Афсана, але повідомило, що підтримує зв’язок з його родиною та російською владою.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 743 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *