Війна в Україні: головні новини станом на 743 день повномасштабного російського вторгнення

За словами командувача Сухопутних військ генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, українські військові найближчим часом стабілізують бойову обстановку і планують сформувати підрозділи для контрнаступальних дій вже цього року
Українські війська відновлюються для контрнаступу, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ. Фото - Facebook/Олександр Павлюк

Як повідомляє «Kreschatic», за його словами, війна в Україні зараз включає роботу з виведення військових частин і відновлення їхнього бойового потенціалу. Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що Росія спробує здійснити новий наступ навесні чи влітку, але у Києва є власний план бою.

Український військовий речник Дмитро Лиховій заявив національному телебаченню в середу, що російські сили не змогли захопити нові позиції поблизу Авдіївки. Натомість росіяни зосередилися на районі на півдні, біля села Новомихайлівка. Максим Жорін, український командир у цьому районі, також сказав, що російським військам важко просуватися. Останньою ціллю було село Орлівка. «Вони постійно намагаються просуватися вперед і прогресувати там, де це можливо. Незважаючи на значні втрати, вони продовжують штурмувати і вдень, і вночі».

У четвер Швеція стає 32-м членом НАТО – ця подія повністю пов’язана з вторгненням Росії в Україну. Під час візиту до Вашингтона прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон і міністр закордонних справ Тобіас Більстром мають передати остаточні документи про вступ до НАТО представникам США. Це останній крок Швеції у дворічному процесі приєднання до військового альянсу.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон обговорить посилення підтримки України на переговорах зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні в четвер.

Високі ціни на нафту, ухилення від санкцій та державні інвестиції забезпечують Росію достатніми ресурсами для боротьби в Україні з нинішньою інтенсивністю ще щонайменше два роки, заявили литовські спецслужби. У звіті вони додають, що російська розвідка намагається уникнути санкцій проти своєї оборонної промисловості. Росія відкрито отримує зброю та боєприпаси лише з Ірану та Північної Кореї, але Китай став її найбільшим постачальником мікрочіпів, а юань тепер є основною валютою для міжнародних операцій Росії, кажуть розвідувальні агентства.

Російська ракета в Одесі влучила недалеко від Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, який охарактеризував момент бомбардування як «інтенсивний». За даними Військово-морських сил України, внаслідок атаки на портову інфраструктуру в середу загинуло п’ятеро людей, кількість поранених не встановлена. Греція продовжить стояти на боці України, сказав Міцотакіс.

війна в Україні
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс відвідали меморіал жертвам удару безпілотника по житловому будинку в Одесі. Фото – president.gov.ua

Британія готова позичити Україні всі заморожені активи російського центрального банку у Великобританії на тій підставі, що Росія буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни, заявив міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон. Він сказав, що активи будуть використані як гарантія виплати репарацій.

Німеччина бере участь в ініціативі Чеської Республіки з закупівлі боєприпасів для України з тризначним внеском у мільйони євро, заявив у середу речник німецького уряду.

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що обговорив ситуацію на ЗАЕС з президентом Росії Володимиром Путіним у середу, а переговори з іншими російськими представниками були «напруженими», повідомляють російські інформаційні агентства.

Репортера незалежного російського інформаційного видання RusNews засуджено до семи років позбавлення волі за статті, в яких він написав про військові злочини Росії в Україні, повідомляє його видання. Романа Іванова засудили за публікацію «фейкових новин» про російську армію за законами про цензуру військового часу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 742 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *