Війна в Україні: головні новини станом на 742 день повномасштабного російського вторгнення

Еммануель Макрон закликав союзників України не бути «боягузами». Він знову підтвердив свої заяви, зроблені минулого тижня, не виключаючи розгортання західних військ в Україні
Президент Франції каже, що не хоче ескалації, але союзники не можуть відводити очі і робити вигляд, що нічого не відбувається. Фото - radio.cz

Ми, безумовно, наближаємося до моменту для Європи, коли потрібно буде не бути боягузами.

– сказав президент Франції під час візиту до Чехії.

Виступаючи після зустрічі зі своїм чеським колегою Петром Павелом, Макрон запитав:

Це наша війна чи ні? Чи можемо ми дивитися вбік, вірячи, що можемо дозволити всьому самому йти своїм чередом? Я в це не вірю, і тому я закликав до стратегічного переосмислення і повністю підтримую це. Ми не хочемо ескалації, ми ніколи не були войовничими.

Як повідомляє «Kreschatic», міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що цитати Макрона не є корисними. «Нам насправді не потрібні, принаймні з моєї точки зору, дискусії про наявність більшої чи меншої мужності».

Павел, колишній генерал НАТО, сказав, що Захід не перетинатиме «уявну червону лінію», беручи участь у бойових діях, але припустив, що країни НАТО можуть, наприклад, навчати українських солдатів в Україні, що «не буде порушенням міжнародних правил».

Макрон зустрівся з Павлом, щоб обговорити чеський план закупівлі амуніції для України за межами Європи. Він заявив, що Франція підтримує план, а також підтримує використання доходів від заморожених російських активів у Європі для фінансування оборони України, не торкаючись капіталу.

Україна потопила російський військовий корабель біля Керченської протоки в окупованому Криму, завдавши ще одного удару по військово-морській силі Москви та її контролю над Чорним морем. В ГУР підтвердили, що атакували корабель «Сергій Котов» у вівторок за допомогою морських безпілотників. Судно отримало пошкодження корми, правого та лівого бортів, після чого затонуло.

сергій котов
Фото – ГУР

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт двох високопоставлених російських військових, яких вважають відповідальними за ракетні атаки на українську енергетичну інфраструктуру в період з жовтня 2022 року по березень 2023 року. Це генерал-лейтенант збройних сил Росії Сергій Кобилаш і адмірал російського флоту Віктор Соколов.

Девід Слейтер, колишній службовець військово-повітряних сил США, звинувачений у розповсюдженні секретної інформації про війну в Україні на іноземному веб-сайті знайомств, не визнав себе винним у суді в Омахі, штат Небраска.

Українська влада тисне на 10 країн-членів ЄС, щоб вони дозволили екстрадицію в Україну злочинців, у тому числі підозрюваних у причетності до групи Вагнера та звинувачених у великомасштабній корупції.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що Росія посилила свої військові сили на півночі та заході, щоб протистояти тому, що вони сприймають як нарощування сил НАТО. Війна в Україні призвела до того, що Фінляндія та Швеція приєдналися до НАТО. Цього тижня НАТО проводить військові навчання під назвою Nordic Response 2024, у яких візьмуть участь понад 20 000 солдатів у Норвегії, Фінляндії та Швеції та будуть зосереджені на колективній обороні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 741 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *