Війна в Україні: головні новини станом на 748 день повномасштабного російського вторгнення

Просування російських військ в Україні «зупинено», за словами Володимира Зеленського, ситуація на фронті найкраща за три місяці
Президент України заявив французькому телебаченню, що стан на лінії фронту зараз найкращий за останні три місяці. Фото - president.gov.ua

Зеленський в інтерв’ю французькому телеканалу BFM сказав, що Україна покращила свою стратегічну позицію, незважаючи на брак озброєнь, але припустив, що війна в Україні може змінитися без нових поставок.

Як повідомляє «Kreschatic», це відбувається після того, як Росія захопила Авдіївку, а потім просунулася до прилеглих сіл. Минулого тижня українські військові заявляли, що російські війська більше не просуваються, а війська покращили свою позицію. Зеленський відзначив українські збиття російських військових літаків і потоплення цілей у Чорному морі. «Ми оговталися в нашій ситуації на сході».

«У нас були певні труднощі через брак артилерійських снарядів, повітряну блокаду, російську далекобійну зброю та велику інтенсивність атак російських безпілотників», – додав Зеленський.

Зеленський також сказав, що вважає, що російський ракетний удар по Одесі під час його візиту з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом минулого тижня показав, що Володимир Путін «попрощався з реальним світом… «Він цілив у мене? Це не те, що зараз важливо. Коли ви завдаєте удару крилатою ракетою за кілька сотень метрів від європейського лідера, я думаю, ви повинні бути справді хворими».

Як повідомляє Financial Times, ЄС наполягає на прискореному перерахуванні Україні 2-3 мільярдів євро цього року прибутків від заморожених російських активів.

Відповідно до щорічної оцінки розвідувальних служб США, Китай надає економічну допомогу та допомогу у сфері безпеки військовим зусиллям Володимира Путіна, підтримуючи промислову базу Росії.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що під час їхньої зустрічі в п’ятницю Дональд Трамп сказав йому, як він зробить так, що війна в Україні закінчиться. «Він говорить наступне: по-перше, він не дасть ні копійки на українсько-російську війну», – сказав Орбан. «Якщо американці не дадуть грошей, одні європейці не зможуть профінансувати цю війну. І тоді війна закінчиться.

війна в Україні
Віктор Орбан та Дональд Трамп під час зустрічі 8 березня 2024 року. Фото – Instagram/orbanviktor

У понеділок у штаб-квартирі НАТО було піднято прапор Швеції, що закріпило за нею статус 32-го члена – ця подія повністю пов’язана з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Повідомляється, що міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що відкрита для угоди, згідно з якою Лондон постачатиме Україні додаткові ракети Storm Shadow в обмін на те, що Німеччина поповнить британські запаси ракет великої дальності. Існує тиск на Німеччину, щоб вона постачала Україні свої ракети Taurus, які можуть вражати цілі далі в тилу ворога, ніж Storm Shadow.

Жозеп Боррель, головний дипломат ЄС, закликав Європу збільшити своє оборонне виробництво. CNN повідомляв, що Росія виробляє близько 250 000 артилерійських снарядів на місяць, або близько 3 мільйонів на рік, на відміну від США та Європи, які разом можуть генерувати близько 1,2 мільйона снарядів на рік для України, за словами високопоставленого чиновника європейської розвідки.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати повідомлення про зміну голови ВМФ Росії Миколи Євменова. Газета «Известия» повідомила, що виконувачем обов’язків головнокомандувача ВМФ призначили Олександра Моісеєва, який раніше командував Північним флотом Росії.

Україна викликала представника Ватикану в Києві після того, як Папа Франциск запропонував Україні подумати про підняття «білого прапора» проти Росії. «Через заяви Папи Франциска Апостольський нунцій був запрошений до Міністерства закордонних справ України», — повідомили в МЗС, додавши, що представнику Вісвальдасу Кульбодасу повідомили, що Київ «розчарований словами Понтифіка».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 747 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *