Війна в Україні: головні новини станом на 747 день повномасштабного російського вторгнення

Україна «майже напевно» прискорила будівництво оборонних позицій на кількох ділянках лінії фронту, згідно з оновленою інформацією оборонної розвідки Великобританії
Україна прискорює будівництво оборонних споруд – розвідка Великобританії. Фото - AP

Як повідомляє «Kreschatic», це включає протитанкові зуби дракона та рови, піхотні окопи, мінні поля та укріплені оборонні позиції. В оновленні додається, що це вказує на те, що війна в Україні набуває «виснажливого характеру», а спроби прориву «дуже ймовірно супроводжуватимуться великими втратами».

Володимир Зеленський відкинув заклик Папи Франциска до переговорів під «білим прапором» з Росією, назвавши це «віртуальним посередництвом». Президент України не згадав прямо Франциска чи його коментарі, але згадав релігійних діячів, які допомагають в Україні. «Вони підтримують нас і молитвою, і дискусією, і справою. Це справді церква з народом», – сказав Зеленський. «Не за 2500 км, десь віртуальне посередництво між кимось, хто хоче жити, і тим, хто хоче вас знищити».

Франциска розкритикували після того, як він сказав, що Україна повинна мати мужність «білого прапора» і домовитися про припинення війни з Росією. Деякі політики та коментатори в Європі відреагували з гнівом на те, що понтифік замовчував злочини Росії як агресора під час вторгнення, у результаті якого загинули десятки тисяч, і поклав на Україну обов’язок укласти мир. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав: «Наш прапор жовто-блакитний. Це прапор, під яким ми живемо, вмираємо і перемагаємо. Ми ніколи не підніматимемо жодних інших прапорів».

Український фільм «20 днів у Маріуполі», знятий в обложеному місті під час штурму російськими військами, отримав «Оскар» за найкращий документальний фільм на церемонії вручення премії «Оскар» у Лос-Анджелесі.

війна в Україні
Режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко, 20 днів знімали обложене російськими військами місто. Команда фільму під час нагородження у Лос-Анджелесі. Фото – Reuters

З наступного тижня британські транспортні засоби, які порушують правила лондонської зони наднизьких викидів (Ulez), можуть бути передані Україні в дар, а не знищені. Кандидати зможуть пожертвувати транспортні засоби в обмін на таку саму виплату гранту, як і водіям, які здають на металобрухт або модернізують свої транспортні засоби – до 2000 фунтів стерлінгів (2600 доларів США), – оголосив мер Лондона Садік Хан.

Президент Франції Еммануель Макрон може відвідати Україну найближчими тижнями. Макрон мав поїхати в лютому для підписання двосторонньої безпекової угоди із Зеленським, але замість цього підписав її в Парижі. Два дипломатичних джерела повідомили, що президент Франції розглядає можливість залучення інших глав західних держав до можливої поїздки, щоб продемонструвати єдність між союзниками та те, що війна в Україні не відійшла в Європі на другий план.

Пожежа сталася на нафтобазі в Курській області Росії після того, як над її територією був збитий український безпілотник, заявив у неділю губернатор регіону Роман Старовойт, повідомляє Kyiv Independent.

У результаті російського обстрілу міст на сході України в неділю загинуло троє людей, а російський удар по житловому будинку в місті Мирноград поранив десятьох, повідомили в Києві.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 746 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *