Війна в Україні: головні новини станом на 749 день повномасштабного російського вторгнення

У Білому домі оголосили, що Пентагон спішно відправить в Україну зброю на суму близько 300 мільйонів доларів після того, як у своїх контрактах знайшов економію
Байден знайшов ще 300 мільйонів доларів на зброю для України. Фото - expres.online

Як повідомляє «Kreschatic», поповнення здійснюється згідно з президентським повноваженням щодо скорочення, або PDA, щоб терміново відправити зброю, оскільки війна в Україні не зменшує обертів, а потім підписати контракти на замовлення заміни.

Оскільки спроби отримати нові кошти США на озброєння залишилися в глухому куті в Палаті представників, демократи Палати представників збирають підписи під «петицією про звільнення», яка може обійти спікера Майка Джонсона, який перешкоджає Палаті представників розглянути пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Група республіканців-центристів подала окрему петицію про звільнення щодо меншого законопроекту на 66 мільярдів доларів, який включатиме положення про безпеку кордону між США та Мексикою.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив Джонсона у вівторок, що «доля мільйонів людей» і «тисячі життів» залежать від того, чи дозволить Джонсон голосувати. «Це не якась політична сутичка, яка має значення [лише] на американській політичній сцені. Нездатність пана Джонсона прийняти позитивне рішення коштуватиме тисячам людей життів. Він несе особисту відповідальність за це», – сказав Туск після того, як він і президент Польщі Анджей Дуда зустрілися в Білому домі з Джо Байденом, президентом США. Офіс Джонсона відмовився від коментарів, а раніше, після зустрічі Джонсона з Дудою, його офіс випустив заяву, в якій не йдеться про фінансування України.

Три проукраїнські батальйони, що складаються з солдат з Росії, почали вторгнення в Бєлгородську, Брянську та Курську області в рамках рейду, який мав на меті, щоб війна в Україні перенеслась на російську землю, хоча б на деякий час. Члени батальйонів «Сибір», «Свобода Росії» та «РДК» оприлюднили кадри, на яких, за їх словами, видно наземний штурм за підтримки щонайменше одного танка та іншої бронетехніки.

На відео видно, як війська захоплюють російські прикордонні пункти та влаштовують бої в населених пунктах. Легіон «Свобода Росії» заявив, що захопив місто Тьоткіно в Курській області, а проукраїнські сили також оприлюднили кадри солдатів, яких вони назвали полоненими росіянами. Міністерство оборони Росії заявило, що атаки було відбито, але не навело доказів. Школи російського міста Курськ перейшли на онлайн-заняття, повідомила місцева влада.

Російська ракета влучила у вівторок у два житлові будинки в місті Кривий Ріг, убивши чотирьох людей і поранивши щонайменше 38, у тому числі 10 дітей. Про це повідомив губернатор Дніпропетровської області Сергій Лисак: «Влучання в два будинки, один п’ятиповерховий, другий дев’ятиповерховий. Кількість постраждалих постійно зростає, як і кількість травмованих дітей».

війна в Україні
Наслідки російського удару, Кривий Ріг, 12 березня 2024 року. Фото – ДСНС України

Дипломати заявили, що країни ЄС близькі до угоди щодо фонду військової допомоги Україні, який відкрив би шлях для вливання 5 мільярдів євро. Європейський фонд миру надає членам ЄС відшкодування за надсилання боєприпасів до інших країн. Дипломати заявили, що було знайдено компроміс щодо політики «купуй європейське», яку просувають французи, і вимога Німеччини, щоб внески країн до фонду компенсувалися їхньою двосторонньою допомогою Україні. Можливо, угода буде схвалена послами 27 країн-членів ЄС на зустрічі в Брюсселі в середу, повідомили дипломати.

Французькі законодавці підтримали безпекову угоду з Україною після дебатів, які показали глибокі розбіжності щодо політики Еммануеля Макрона щодо Києва. 10-річний договір безпеки з Україною включає зобов’язання Парижа постачати більше зброї, навчати солдатів і надіслати до 3 мільярдів євро військової допомоги. Після напружених дебатів французькі законодавці підтримали угоду з великою перевагою: 372 голоси за, 99 проти, а 101 утримався.

Данія надасть Україні новий пакет військової допомоги, включаючи артилерійські системи Caesar і боєприпаси, на суму близько 2,3 мільярда датських крон ($336,6 млн).

В Івановській області на північний схід від Москви у вівторок розбився російський військово-транспортний літак Іл-76 з 15 людьми на борту, повідомляє Інтерфакс з посиланням на Міноборони Росії. Відео, зроблене глядачами, показало літак, який знижувався із запаленим двигуном, а також дим від великої пожежі на землі.

Критик Кремля та легенда шахів Гаррі Каспаров закликав до збільшення військової допомоги Україні проти «терористичного режиму, який розуміє лише силу».

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що «мирні плани, які виключають Росію, не дадуть жодних результатів», виступаючи на обіді з іноземними послами в Анкарі напередодні Рамадану. У Швейцарії планується український мирний саміт, на який Росія не поїде. Ердоган сказав, що слід уникати будь-яких кроків, які можуть загострити війну в Україні та, можливо, поширити конфлікт на НАТО, і він прийме Володимира Путіна після виборів у Росії цього місяця.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 748 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *