Війна в Україні: головні новини станом на 751 день повномасштабного російського вторгнення

Три проукраїнські батальйони, що складаються з солдат з Росії, розпочали нове вторгнення на південь Росії під час транскордонного рейду, який мав на меті посіяти хаос перед очікуваним переобранням президента Володимира Путіна цими вихідними
Три проукраїнські батальйони, що складаються з росіян, перетнули кордон на півдні Курської та Бєлгородської областей. Фото – rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», три озброєні групи російських бойовиків, які тісно співпрацюють з українськими військовими, і для яких війна в Україні є особистим викликом, заявили, що перетнули кордон із південною Курською та Бєлгородською областями. Національна гвардія Росії заявила в четвер, що відбиває атаки проукраїнських угруповань.

Європейський Союз і НАТО заявили, що вибори в Росії не будуть вільними або чесними, оскільки Кремль розгромив всю опозицію. Обидві організації також засудили рішення Росії організувати голосування в окупованих Росією районах України, які Москва вважає своєю територією. МЗС України назвало голосування на окупованих територіях незаконними та недійсними та закликало міжнародних партнерів не визнавати результати.

Голови комітетів у закордонних справах 23 парламентів від країн Балтії до США та Ізраїлю підписали заяву про невизнання легітимності виборів Росії на окупованих територіях України.

війна в Україні
На анексованих територіях України мешканці з 10 березня беруть участь у попередньому голосуванні на виборах президента РФ. На фото, знятому у Донецьку 14 березня, місцева мешканка голосує у присутності члена призначеної Росією виборчої комісії, російського військового. Фото – meduza.io

Коментарі Володимира Путіна щодо ядерної зброї в російських державних ЗМІ не становили загрози її застосування, заявив Кремль, звинувативши США у тому, що вони вирвали ці слова з контексту, назвавши їх «безрозсудними та безвідповідальними». Путін заявив, що Росія технічно готова до ядерної війни і якщо США введуть війська в Україну, це буде вважатися значною ескалацією конфлікту.

Путін назвав першочерговим завданням створення атомної установки в космосі. Минулого тижня російське космічне агентство «Роскосмос» заявило, що Росія і Китай розглядають можливість розміщення атомної електростанції на Місяці в 2033-35 роках.

Союзники по НАТО повинні терміново збільшити постачання боєприпасів і зброї в Україну, заявив генсек НАТО. Презентуючи річний звіт альянсу в штаб-квартирі в Брюсселі, Єнс Столтенберг заявив, що в українців не вичерпується мужність, а закінчуються боєприпаси. Він також зазначив, що будь-які спроби провести російські вибори в окупованих областях України будуть незаконними.

Лідери ЄС можуть зробити значний крок до конфіскації 27 мільярдів євро прибутку, отриманого від російських державних активів, заморожених у Європі, для допомоги у фінансуванні, якого потребує війна в Україні. Офіційні особи Європейської комісії готові висунути, на їхню думку, юридично надійну пропозицію для розгляду державами-членами, можливо, до зустрічі прем’єр-міністрів у Брюсселі наступного четверга. Міністерство оборони України тим часом подякувало ЄС за домовленість про 5 мільярдів євро на військову допомогу Києву.

Парламент Німеччини відхилив заклик опозиції відправити в Україну крилаті ракети великої дальності Taurus через день після того, як канцлер Олаф Шольц підтвердив свою відмову постачати зброю.

Німецький виробник зброї Rheinmetall заявив, що планує створити щонайменше чотири заводи в Україні, оскільки планує досягти рекордних 10 мільярдів євро продажів цього року. Компанія заявила, що заводи в Україні, яка страждає від нестачі боєприпасів, в той час як Москва досягає успіхів на полі бою, будуть призначені для виробництва снарядів, військових транспортних засобів, пороху та зенітної зброї.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 750 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *