Війна в Україні: головні новини станом на 752 день повномасштабного російського вторгнення

У п’ятницю російська балістична ракета вразила об’єкти цивільної інфраструктури в Одесі, убивши щонайменше 20 людей, у тому числі рятувальників, і поранивши понад 75 під час наймасштабнішої атаки Москви за останні тижні
Щонайменше 20 людей загинуло і більше 75 отримали поранення після російського ракетного удару по житловому району Одеси. Фото - ДСНС України

Як повідомляє «Kreschatic», дві російські балістичні ракети, випущені з окупованого Москвою Криму, влучили в житловий квартал Одеси, розповів в ефірі національного телебачення губернатор області Олег Кіпер. Медики і рятувальники були вбиті другою ракетою після того, як поспішили на місце події, щоб надати допомогу людям, які постраждали під час першого удару, додав він. Президент України Володимир Зеленський назвав напад “підлим”. Під час обстрілу було зруйновано триповерховий заклад відпочинку, а також щонайменше 10 приватних будинків, повідомили в південному військовому командуванні. Суботу оголосили місцевим днем жалоби.

Українські безпілотники завдали ударів по двох нафтопереробних заводах «Роснефти» в Самарській області Росії. Працівники обох заводів були евакуйовані, постраждалих немає, заявив місцевий губернатор. На місці події працювали екстрені служби. Самарська область ближче до Казахстану, ніж до України.

Канцлер Німеччини, президент Франції та прем’єр-міністр Польщі зустрілися в Берліні та під час публічного брифінгу заявили, що Європа є єдиною та рішучою у своїй підтримці України. Олаф Шольц, Еммануель Макрон і Дональд Туск також заявили, що використовуватимуть заморожені російські активи, щоб купувати більше зброї, якої потребує війна в Україні, на світовому ринку. Зустріч відбулася після напруженості між Францією та Німеччиною через Росію.

війна в Україні
Фото – euronews.com

Одна людина загинула внаслідок українських обстрілів у російському місті Грайворон Бєлгородської області, повідомив губернатор у Telegram. Раніше Росія заявляла, що перешкоджала спробам України здійснити транскордонні рейди на цю територію, але не надала жодних доказів на підтвердження цього, тоді як представник української розвідки заявив, що війна в Україні перекинулась на Курську та Бєлгородську області, які стали «зонами активних бойових дій».

Країни G7 попередили Іран, що запровадять нові «значні» санкції, якщо Тегеран передасть Росії балістичні ракети для використання в Україні. Група, до якої входять США, Японія, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія та Канада, також заявила, що повторила свій «заклик до третіх сторін негайно припинити надання матеріальної підтримки» війні Росії «інакше вони зазнають серйозних витрат».

У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що в Москві за підозрою в державній зраді затримали росіянина, який зізнався в складанні та запуску безпілотників від імені України.

В п`ятницю розпочалися президентські вибори в Росії, на яких мають право голосувати 114 мільйонів росіян, і які завершаться в неділю перемогою Володимира Путіна. Голосування також відбувається в чотирьох окупованих областях України, які Росія стверджує, що анексувала, незважаючи на те, що її сили лише частково контролюють територію. Київ заявив, що вибори там є незаконними, і в п’ятницю генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш також засудив їх.

На засіданні Ради безпеки Росії Путін звинуватив Україну в спробі зірвати процес голосування і людей у прикордонних регіонах “низкою злочинних збройних дій”. Він заявив, що спроби прориву в Росію не увінчалися успіхом і не залишаться безкарними.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 751 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *