Війна в Україні: головні новини станом на 756 день повномасштабного російського вторгнення

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що запропонує ЄС використати 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру
ЄС хоче всі доходи від російських активів спрямовувати на допомогу Україні у війні. Фото – rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Боррель також заявив, що запропонує решту 10% перерахувати до бюджету ЄС, щоб використати їх для підвищення потенціалу української оборонної промисловості, якого потребує війна в Україні. Він передасть пропозицію державам-членам ЄС у середу напередодні саміту лідерів ЄС у четвер і п’ятницю.

Росія запустила 130 ракет різних типів, понад 320 ударних безпілотників Shahed і майже 900 керованих бомб під час атак на Україну цього місяця, заявив президент України Володимир Зеленський. Він засудив постійні теракти в Сумській області, де у вівторок у прикордонній Великописарівській громаді загинула одна людина.

Чиновник російського міністерства енергетики оприлюднив плани захисту нафтогазових об’єктів за допомогою ракетних систем. Успішні українські атаки на нафтопереробні заводи в Росії за останні дні завдали великої шкоди. «Ми спільно працюємо, в тому числі з колегами з Нацгвардії Росії, над прикриттям об’єктів, встановленням, відповідно, систем захисту типу «Панцир», – сказав Артем Верхов на засіданні російського парламенту.

Виживання України під загрозою, заявив міністр оборони США Ллойд Остін, намагаючись переконати союзників у тому, що США віддані озброєнню українських сил. Спікер Палати представників від республіканців Майк Джонсон відмовляється призначити голосування за законопроект, який передбачав би ще 60 мільярдів доларів допомоги. У вівторок Остін, очолюючи щомісячну зустріч групи Рамштайн на авіабазі в Німеччині, заявив 50 країнам-членам, що він «цілком налаштований підтримувати безпекову допомогу США та надходження боєприпасів». І війна в Україні – це «питання виживання та суверенітету України, і це питання честі та безпеки Америки».

війна в Україні
Засіданні Контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», Німеччина, 19 березня, 2024 року. Фото – hromadske.ua

Міністр оборони України Рустем Умєров, який був присутній на зібранні, зазначив, що учасники «продемонстрували свою єдність і рішучість допомогти Україні. Наші сили гостро потребують зброї. Боєприпаси будуть доставлені!»

Україна сподівається мати достатньо боєприпасів з квітня, щоб відкинути російських загарбників завдяки ініціативі Чехії щодо джерел снарядів, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. «Ми також розраховуємо на постачання ракет великої та середньої дальності, щоб скоротити логістику Росії на окупованих територіях. Це також надзвичайно важливо, як і артилерійські снаряди для нас». До чеської ініціативи приєдналася Фінляндія.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала союзників по НАТО збільшити витрати на оборону до понад 3% ВВП, заявивши, що її країна вже інвестує понад 3%.

Росія призначила виконувачем обов’язків головнокомандувача ВМФ замість Миколи Євменова адмірала Олександра Моїсеєва, повідомляє державне інформаційне агентство РІА, яке підтвердило попередні повідомлення про кадрові перестановки.

Напередодні саміту лідерів ЄС Володимир Зеленський повідомив, що спілкувався з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. «Ми зосередилися на подальших кроках щодо фактичного початку переговорів про вступ України до ЄС, а також на подальшій комплексній підтримці України ЄС. Ми також визначили потенційні шляхи збільшення поставок артилерійських боєприпасів в Україну. Ми обговорили важливість продовження торгових пільг для України ще на рік. Я підкреслив, що збереження режиму лібералізації торгівлі з ЄС має вирішальне значення для підтримки економіки України під час війни».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 755 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *