Війна в Україні: головні новини станом на 755 день повномасштабного російського вторгнення

Президент країни-агресора Володимир Путін привітав «повернення» Росії анексованих українських територій після перемоги на виборах, які західні держави назвали нелегітимними. Путін виступив перед натовпом на поп-концерті на Красній площі, присвяченому 10-річчю анексії Росією Кримського півострова
У 10-ту річницю анексії Путін на Красній площі заявив, що Крим є «гордістю Росії». Фото - meduza.io

Як повідомляє «Kreschatic», в Офісі президента України заявили, що ідея Путіна створити буферну зону на українській території є чітким свідченням того, що Москва планує ескалувати війну. Путін порушив можливість створення буферної зони під час виступу після перемоги на перевиборах у неділю, і цей крок, за словами Кремля, буде єдиним способом захистити Росію від українських атак. «Це… пряма явна заява про те, що війна в Україні буде тільки загострюватися», – сказав Reuters помічник президента Михайло Подоляк.

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з американським сенатором-республіканцем Ліндсі Гремом у понеділок заявив, що для США «критично важливо» надати Україні додаткову військову допомогу. «Постійна підтримка України міжнародними партнерами, особливо Сполученими Штатами, зараз як ніколи важлива для реалізації планів деокупації наших територій і захисту наших людей», — сказав він.

війна в Україні
Президент України зустрівся із сенатором Конгресу США Ліндсі Гремом. Фото – president.gov.ua

Грем сказав, що він упевнений, що пакет допомоги, заблокований республіканською опозицією в Конгресі США, незабаром буде схвалений, але закликав до того, щоб допомога набула форми кредиту з низькими відсотками. Він та інші республіканці підтримали ідею кредитів, а не грантів для союзників США, щоб зробити витрати більш стійкими та популярними, план, який підтримував колишній президент Дональд Трамп, кандидат від Республіканської партії на президентських виборах 2024 року.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок привітав Путіна з переобранням і запропонував виступити посередником між Москвою та Україною, повідомило президентство Туреччини. Головний дипломат Туреччини Хакан Фідан також розкритикував «небезпечну» риторику, що надходить як з Європи, так і з Москви. «Війна в Україні має закінчитися», — сказав Фідан в інтерв’ю CNN Turk, яке вийшло в ефір у понеділок увечері. «З обох сторін десятки тисяч матерів ховають своїх дітей і це триває. Обидві сторони можуть надто багато втратити й нічого не отримати», — сказав він.

Міністри закордонних справ ЄС рішуче підтримують спрямування доходів від заморожених російських активів на допомогу Україні, заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. «Я не кажу, що була одностайність, але [був] сильний консенсус для прийняття цього рішення», — сказав Боррель журналістам у понеділок після зустрічі з міністрами, що відбулася в Брюсселі.

Рада Європейського Союзу ратифікувала угоду про збільшення підтримки ЄС для українських військових на 5 мільярдів євро через спеціальний фонд допомоги. ЄС заявив, що ці гроші підуть на навчання, а також на летальне та нелетальне військове спорядження.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 754 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *