Війна в Україні: головні новини станом на 754 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Путін здобув очікувану перемогу та отримав п’ятий термін на президентських виборах у Росії, а виборча машина Кремля підвищила його частку голосів і явку майже до фарсового рівня. Після підрахунку 75% бюлетенів російська виборча комісія заявила, що Путін лідирує з 87,14% голосів і що явка була найвищою в історії – 74% виборців
Зеленський заявив, що немає такого зла, яке не скоїть Путін, щоб подовжити особисту владу. Фото - скріншот відео

Як повідомляє «Kreschatic», війна в Україні була головною темою його промови після виборів, в якій Путін стверджував, що захистить кордон від недавніх рейдів проукраїнських військових підрозділів і сказав, що його головними завданнями як президента будуть війна в Україні, «зміцнення обороноздатності та армії». Відповідаючи на запитання про потенціал прямого конфлікту з НАТО, він сказав: «Я думаю, що в сучасному світі можливо все… всі розуміють, що це буде за крок від повномасштабної третьої світової війни. Я не думаю, що це когось цікавить».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Путін «імітує» чергові вибори, додавши, що російський лідер «залежний від влади» і що «немає зла, яке він не зробить, щоб продовжити свою особисту владу». «У цій імітації виборів легітимності немає і бути не може. Цю людину мають судити в Гаазі. Це те, що ми маємо забезпечити», – сказав Зеленський.

Україна запустила 35 безпілотників по цілях по всій Росії, включно з столичним регіоном, викликавши пожежу на нафтопереробному заводі та порушивши електропостачання в кількох прикордонних районах, повідомило міністерство оборони в Москві. Міністерство звинуватило Київ у прагненні зірвати президентські вибори після однієї з найбільших повітряних операцій на території Росії з моменту повномасштабного вторгнення два роки тому.

війна в Україні
Будівля в Бєлгороді, після, за словами місцевої влади, нібито українського удару. Фото – Reuters

Тим часом Україна повідомила про десятки атак з боку Росії поблизу кордону в неділю, з понад 60 обстрілами в Сумському районі, в результаті яких одна людина загинула. Раніше в неділю одна людина була вбита і щонайменше вісім людей були поранені в результаті російського ракетного обстрілу міста Миколаїв, повідомили українські чиновники.

Удар безпілотника по військовому об’єкту в сепаратистській Молдові Придністров’ї в неділю знищив гелікоптер і викликав пожежу, заявила влада проросійського регіону, звинувативши в ударі Україну. Проте Бюро політики реінтеграції Молдови заявило, що після вивчення відеоматеріалів «не підтверджує жодного нападу» на Придністров’я та назвало це «спробою викликати страх і паніку в регіоні». Там додали, що військова техніка, знищена на кадрах, які з’явилися в соцмережах, «не працює вже кілька років».

Росія намагалася придушити українську ідентичність Криму з моменту анексії Чорноморського півострова десять років тому, йдеться у звіті Amnesty International, додаючи, що той самий підхід використовується щодо інших анексованих територій в Україні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 753 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *