Війна в Україні: головні новини станом на 753 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський у заяві, опублікованій у суботу ввечері, високо оцінив українську армію за її нові можливості дальньої дії. «Те, на що здатні наші власні безпілотники, — це справжня українська далекобійність. Україна тепер завжди матиме ударну силу в небі», – зазначив він у зверненні
Зеленський подякував військовим за «українську далекобійність». На фото – пожежа на НПЗ у Нижегородській області.

Як повідомляє «Kreschatic», коментарі Зеленського відбулися після того, як українські безпілотники завдали удару по двох нафтопереробних заводах «Роснефти» в Самарській області Росії, внаслідок чого один з них загорівся в суботу. У Поволжі горів Сизранський НПЗ, повідомив місцевий губернатор у Telegram. Офіційні особи також підтвердили напад на Новокуйбишевський НПЗ. Численні інші атаки протягом останнього тижня завдали великої шкоди російським нафтопереробним заводам, нагадавши росіянам, що війна в Україні може бути ближче до них, ніж здавалося.

Росія звинуватила Україну у використанні «терористичної діяльності» для спроби зірвати її президентські вибори, а колишній президент Дмитро Медведєв назвав «зрадниками» розрізнених протестувальників, які влаштували підпали в кабінках для голосування та виливали фарбу в урни.

Тривали обстріли Бєлгородської області Росії, Міноборони Росії стверджує, що ППО збило 15 ракет. Чоловік і жінка загинули в Бєлгородській області в суботу, ще одна людина загинула в результаті обстрілу в російському місті Грайворон, повідомив губернатор області В’ячеслав Гладков в месенджері Telegram. Нові обстріли в суботу змусили владу закрити школи та торгові центри.

П’ятеро людей отримали поранення внаслідок атаки безпілотника на автомобіль у селі Глотове, що за два кілометри від кордону з Україною, сказав Гладков. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив державним ЗМІ, що військове керівництво «постійно інформує» Володимира Путіна про ситуацію на кордоні.

Представники опору влаштували вибух біля виборчої дільниці в окупованому Скадовську Херсонської області, в результаті чого постраждали п’ятеро російських військових, повідомили в Центрі національного опору України. Вибух змусив російську адміністрацію в Скадовську скасувати голосування на виборчих дільницях і дозволити його лише за місцем проживання, повідомили в центрі.

У Росії було 11 спроб підпалу виборчих дільниць, а також 19 випадків забруднення урн зеленкою та фарбою, повідомляє Nexta. Російська влада погрожує причетним до восьми років позбавлення волі.

війна в Україні
Виборча дільниця в окупованому Маріуполі. Фото – meduza.io

Кількість загиблих унаслідок російської атаки на цивільну інфраструктуру в Одесі зросла до 21 після того, як поранений працівник швидкої допомоги помер у лікарні. У п’ятницю балістична ракета влучила в житлові будинки в місті, після чого була випущена друга ракета, яка влучила в рятувальників. Це була найбільш смертоносна атака Москви за останні кілька тижнів і змусила британського міністра оборони Гранта Шаппса відмовитися від поїздки до Одеси через російську ракетну загрозу. Понад 50 людей все ще перебувають у лікарні.

У Донецькій області в результаті обстрілів росіян загинув 51-річний чоловік, ще один отримав поранення, повідомив губернатор області Вадим Філашкін. За словами Філашкіна, цього тижня росіяни близько 11 тисяч разів обстріляли Донецьку область.

Кількість російських чоловіків віком від 31 до 59 років з обмеженими можливостями рекордно зросла, повідомило міністерство оборони Великої Британії на щоденному брифінгу розвідки, додавши, що причиною цьому стала війна в Україні. «Збільшення кількості чоловіків з обмеженими можливостями, швидше за все, було пов’язано зі зростанням числа військовослужбовців», – заявили в міністерстві оборони Великобританії. «Це майже напевно так. Значну більшість із понад 355 тисяч втрат, які зазнали російські збройні сили внаслідок війни в Україні, становлять поранені військовослужбовці».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 752 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *