Війна в Україні: головні новини станом на 757 день повномасштабного російського вторгнення

Європейська комісія виділила перші 4,5 мільярда євро підтримки в рамках нової програми ЄС для України. У заяві, опублікованій у середу Комісією, її президент Урсула фон дер Ляєн сказала: «Сьогодні хороший день для України, оскільки більше коштів ЄС надходить для задоволення нагальних потреб»
ЄС надсилає Києву €4,5 млрд і обговорює використання російських прибутків. Фото - Пресслужба Кабміну

Як повідомляє «Kreschatic», лідери ЄС у четвер обговорять план використання 2,5-3 мільярдів євро на рік прибутку від заморожених російських фінансових активів на закупівлю зброї, якої потребує війна в Україні.

П’ять країн-членів закликали ЄС запровадити заборону на імпорт зерна з Росії та її союзника Білорусі, посилаючись на вторгнення Москви в Україну та демпінг внутрішнього ринку.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван під час поїздки до Києва в середу заявив, що великий пакет допомоги США, який місяцями блокували республіканці, «потрапить в Україну», хоча він не зміг сказати, як скоро, а також він пообіцяв, що підтримка адміністрації Байдена продовжуватиметься.

війна в Україні
Фото – president.gov.ua

Українські безпілотники військової розвідки ГУР атакували авіабазу Енгельс у глибині території Росії вранці в середу, повідомило джерело в українській розвідці. Губернатор Саратовської області, де розташована база, підтвердив атаку українських безпілотників.

Україна могла б виробляти 2 мільйони безпілотників на рік – вдвічі більше, ніж поточні темпи виробництва – за додаткової фінансової підтримки з боку США, інших західних урядів і приватних громадян, заявив міністр цифрової трансформації країни редактору Guardian з питань оборони Дену Саббагу. Михайло Федоров заявив, що уряд України «контрактує набагато менше, ніж здатні наші виробники».

Росія катувала та свавільно утримувала людей в окупованій Україні, створюючи «атмосферу страху» та пригнічуючи українську ідентичність, йдеться у звіті ООН у середу. В доповіді офісу ООН з прав людини, в якій досліджується війна в Україні, та яка базується на більш ніж 2300 інтерв’ю, Москва звинувачується у «вчиненні широкомасштабних порушень» закону про права людини. У доповіді ООН також говориться, що Росія намагалася придушити українську ідентичність серед дітей, замінивши навчальну програму в школах російською, яка намагалася «виправдати» вторгнення Москви, додається у звіті.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 756 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *