Війна в Україні: головні новини станом на 758 день повномасштабного російського вторгнення

У США конгресмен-республіканець Кен Бак став першим зі своєї партії, хто підписав петицію про звільнення, яка змусила б проголосувати за законопроект про допомогу Україні
В США продовжують збирати підписи для «петиції про звільнення», щоб змусити Майка Джонсона поставити на голосування проект про допомогу Україні. Фото - theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», Бак йде на пенсію, але його підпис залишатиметься дійсним після того, як він став 188-м підписантом із 218, необхідних для петиції, що змусить спікера Конгресу Майка Джонсона, який перешкоджає прийняттю законопроекту про близько 60 мільярдів доларів, яких потребує війна в Україні, винести його на голосування.

Міжнародний валютний фонд підтвердив, що виплатить Україні 880 мільйонів доларів у рамках третього етапу пакету допомоги на суму 15,6 мільярда доларів для підтримки зруйнованої війною української економіки.

Лідери ЄС на своєму вчорашньому саміті в Брюсселі в принципі погодилися конфіскувати значну частину прибутків, отриманих від заморожених російських активів, і передати їх Україні – близько 3 мільярдів євро цього року. Імовірно, перший трансфер відбудеться в липні. Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії, також повідомила, що ЄС розглядає можливість підвищення мит на російське зерно, включно з викраденим українським, що надходить на ринок ЄС.

Саміт у Брюсселі відбувся в той момент, коли Київ займався ліквідацією наслідків масованого ракетного обстрілу. Росія вранці в четвер випустила по Києву понад 30 ракет. Повітряні сили України заявили, що збили їх усіх, але, незважаючи на це, 17 людей отримали поранення в місті та околицях через падіння уламків. Пізніше в результаті удару по Миколаєву загинула одна жінка і шестеро отримали поранення.

Росіяни, які воюють за Україну, пообіцяли продовжувати транскордонні рейди в Росію. Антипутінці провели прес-конференцію в Києві після збройних нападів у прикордонних Білгородській та Курській областях Росії. «Мабуть, не буде перебільшенням сказати, що ми відкрили другий фронт, розпочавши повномасштабні військові дії на території противника», — сказав Денис Нікітін, лідер однієї із залучених груп, Російського добровольчого корпусу (РДК).

війна в Україні
Російські антипутінці на прес-конференції в Києві. Фото – theguardian.com

Глава військового комітету НАТО Роб Бауер, який відвідав Київ у четвер, сказав, що союзникам не слід бути надто песимістичними щодо здатності України дати відсіч російським військам, і закликав до швидкої доставки важливої допомоги. Бауер очолив перший офіційний візит до Києва військової делегації НАТО після вторгнення в лютому 2022 року. «Час і війна в Україні не вимірюються днями, тижнями чи місяцями. Це вимірюється людськими життями», – сказав Бауер. Бауер також зустрівся з головнокомандувачем України генерал-полковником Олександром Сирським, який сказав, що обговорювалися постачання боєприпасів і протиповітряна оборона.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 757 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *